.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Студената или топла вода е по-ефикасна срещу микробите?

Евгений Милов | преди 2 години
миене на ръцете
Снимка: iStock
Лято е, мийте ръцете си възможно най-често

Миенето на ръцете със студена или топла вода е еднакво ефикасно за унищожаване на микробите, сочат резултатите от изследване на американски учени от "Rutgers University".

Ефектът е същият, независимо дали миете ръцете си със студена вода (15℃) или с топла (37,7℃). Антибактериалният сапун също не е по-ефикасен от обикновения за унищожаване на микробите. 

"Хората трябва да се чувстват комфортно, когато мият ръцете си, но колкото до ефективността, проучването показва, че температурата на водата няма значение", коментира проф. Доналд Шафнер.

"Антибактериалните сапуни с 1% хлороксиленол с нищо не са по-ефективни при унищожаване на ешерихия коли и разновидностите на бактерията", допълва ръководителят на изследването.

За да отстраните бактериите от ръцете си, най-добре ги мийте поне 10 секунди – независимо от сапуна и температурата на водата.

миене на ръцете
Снимка: iStock
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?