Никой не обича да го боли главата и иска, ако може още със започването му да го преустанови. Честотата на главоболието и броят на лекарствата, които се вземате по този повод, може да се намалят, ако наблюдавате внимателно кога и при какви обстоятелства се появява вашето главоболие.

Ето какво се включва в стратегиите на някои хора, които страдат от главоболие:

- Осигурен 6-8 часов сън през седемте нощи в седмицата.
- Три хранения през деня с ястия, съдържащи белтъци, плодове, зеленчуци и зърнени храни. Изключване консумацията на френски сирена и червено вино, за които се знае, че имат връзка с главоболието. Сладките храни също може да отключат главоболие поради резките промени в нивото на кръвната захар.

- Пиене на много вода - около 1,5 л дневно. Дехидратацията може да бъде причина за главоболие.
-Работа на бюрото пред компютъра да бъде с изправен гръб и крака, опрени на пода. Сковаването на врата и напрежението в раменете също провокира главоболие.
- Ограничение в пиенето на кафе и алкохол, но едновременно с това, рязкото отказване от кафето е "пусков механизъм” за главоболие.
-Практикуване на релаксиращи техники - медитация, цигун, тай-чи, автотренинг за успокояване на напрежение и емоциите.
- Редовно извършване на физически упражнения със средно натоварване, йога, стречинг. В някои случаи упражненията могат да заместят лекарствата срещу мигрена.
- Избягване на местата с много високи и много ниски температури.
- Ограничаване на престоя под обедното силно слънце и в помещения с много ярка изкуствена светлина.
- Внимателно използване на заместителна хормонална терапия и хормонални противозачатъчни средства.

Ако болката или тежестта в главата се задържи по-продължително време и не се повлиява от предложените стратегии срещу главоболие, най-добре е да се проведе консултация с невролог, за да се потърси друга болестна причина за него.