.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Странният плод - мушмулата

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
2110896129.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Узрелият й плод е стипчив и трябва да започне да гние, за да стане сладък и полезен

Мушмулата е не много високо дърво, родственик на шипката и розата. Узрелият й плод е стипчив с бяло и твърдо месо, но трябва да започне да гние, за да стане сладък. Някои хора берат мушмулите след падане на сланата, когато са угнили на клоните, други берат твърдите плодове и ги разстилат в касети да угниват. По този начин готовите за консумация мушмули се подреждат в групата на ферментиралите храни, които са изключително здравословни, защото поддържат полезните микроорганизми в червата.

Готовите за ядене мушмули са с мека сладка консистенция под грубата ципа. Те изобилстват с полезни витамини А, В1, В2, С и жизненоважни микроелементи – калий, калций, натрий и магнезий.

От листата на мушмулата се вари чай за при болки в гърлото и ангина.

Високото съдържание на пектин и дъбилни вещества действа дезинфекциращо на червата и стомашната лигавица. Полезни са за детоксикиращите процеси в черния дроб и за отделяне на жлъчен сок.

Пчеларите поставят кошери в близост до мушмолата, заради големите й цветове с много прашец.

Обраните мушмули запазват трайността си много дълго време на тъмно и хладно място.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?