Преди години мой познат изпитваше неистов страх от летене със самолет, но чувството за хумор му даваше надежда, че и той ще види Америка, ако някога построят железница до там. Той е от хората с генетично предразположение, податливи на кинетоза, т.е. "болестта на движение", широко позната като морска болест. Те са хиперреактивни - и малкият стимул предизвиква силна реакция у тях.

Изпадат в страх и в дискомфорт при обстоятелства, които повечето хора не усещат

Оплакванията са от световъртеж, потъване, гадене, повръщане. Има обаче и заболявания, които могат да се дължат на възпалителни процеси, тумори, травми или нарушено кръвоснабдяване на мозъка с проявите на морска болест.

Важно е да се знае, че от спортове като бокс, кикбокс, бойните изкуства, дори футбол, при удар на топката с глава могат да се получат вестибуларни нарушения.

"Човек трябва да си пази главата дори от микротравми",

предупреждава отоневрологът проф. д-р Огнян Колев, работил във военновъздушна база и в НАСА по проблемите на пространствената ориентация и равновесието.

При кинетозата увредата може да бъде периферна - във вестибуларния апарат във вътрешното ухо или в нерва, който провежда информацията към централата нервна система, а може и да е в главния мозък. Отоневролозите са специалистите, които извършват диагностичните проби, като прилагат различни ускорения, а също и зрителни въздействия. С компютърен анализ се отчита коя част от системата, която отговаря за равновесието и пространствената ориентация, е увредена.

Проф. Колев описва възможностите на човешкия периферен вестибуларен апарат:

”Там се регистрират всички ускорения. Ние, хората, не можем да доловим скоростта. В противен случай щяхме да долавяме движението на Земята около Слънцето и цялата Галактика, но няма как да го регистрираме, защото нямаме такъв орган”, заяви той.

Затова чувствителността е при тръгване и при спиране на асансьора или на автобуса - т. нар. линейните ускорения. При пътуване по вода и излитане или кацане със самолет се улавят и ъгловите ускорения от накланяне наляво или надолу, които се отчитат в трите полуокръжни канали.

Лечението е медикаментозно или с определен набор от упражнения

Отоневролозите отдавна са наясно с кинетозите. "Това, от една страна, може да се лекува с адаптационни упражнения, както например професионалните летци се тренират. Ние им даваме на пациентите комплекс от упражнения, за да може с тази тренировка все повече да се адаптира тяхната вестибуларна система към нормалния начин на живот. Когато причината е възпалителна или съдова, се провежда медикаментозно лечение”, обяснява проф. Колев.