Съществуващият неподправен страх от посещение в зъболекарския кабинет най-често води началото си от болка в детството при първо посещение там. Напрежението обикновено е свързано и с неприятния звук на турбината. Тъй като половината хора около четиридесетте вече са без 8-10 постоянни зъби,

посещението при зъболекаря е необходимост, макар и неприятна.

Разбира се, обезболяване се прилага отдавна при вадене на зъби, но и самото инжектиране на упойката със спринцовка около болния зъб, също създаваше страх. Съвременната наука непрекъснато разработва по-щадящи и по-леко поносими за човек локални анестетици. 

Благодарение на контролирано обезболяване може да се извършват сериозни операции (с продължителност по 3-4 часа) за поставяне на зъбни импланти, изваждане на ретинирани мъдреци, костозаместване или едновременно изваждане на зъб и заместването му с имплант и др.

Денталните медици преценяват кога е необходимо да се извършва предварително тест за алергия

при поставяне на определен анестетик. За щастие, упойка не е необходимо да се поставя винаги. Има много манипулации, които не са свързани със силна болка. Освен това тя не се налага при работа например с лазер или озон.

За да се намали страха от поставяне на упойката са създадени

инжектори, които не приличат на спринцовка.

Игличките са с диаметър 0,3 мм. Те проникват с ротационно движение без натиск и не разрушават меките тъкани. С една инжекция се намалява чувствителността на много зъби. 

Сега съществуват и анестезиращи гелове с приятен аромат, с които предварително се обезболява лигавицата и едва тогава се подава анестезиращото вещество.