Гръбначният стълб е опора на тялото. Той е натоварен от собственото тегло и от многоразнообразието от движения, които почти непрекъснато извършваме. През деня много от нас часове наред прекарват седящи на стола. Експертите в областта на ергономията създават комфортен за човешкото тяло дизайн на мебелите и пособия за работното място и за вкъщи. Техните търсения са в насока за улеснение на ежедневието и запазване на здравето. От своя страна ортопедите съветват

да не се тръшваме на стола, а също и да не скачаме рязко от него.

Доказано е, че именно резките движения ускоряват износването на гръбначния стълб. Вероятно поговорката: "Който бърза, далеч не стига” се отнася и към това движение, което извършваме многократно всеки ден.

Препоръки:

- Когато сядате или ставате, дръжте гръбнака си изправен. Възхищение будят хората с добра осанка и това не е толкова трудно да се постигне. Необходимо е да се изгради мускулен корсет чрез спортуване. Освен това наблюдавайте своите движения и изправената стойка на тялото ще се затвърди, като нещо обичайно за вас.

- При сядане и ставане се оприрайте с ръце на стола. По този начин отбременявате гръбначния стълб от допълнително натоварване, защото тежестта се пренася и върху ръцете.