Човек ходи тромаво, когато има плоски стъпала. Спадането на сводовете или изглаждането им се определя като плоскостъпие, известно още като "дюстабан". Сводовете на стъпалата са "амортисьорите”, които осигуряват плавност при ходене, по-лесно оттласкване на краката от повърхността и напасването им към различни неравности. В резултат на плоскостъпие се появяват болки в мускулите на подбедриците, болки в кръста, прекомерно натоварване на коленете и тазобедрените стави.

Най-разпространената причина за плоскостъпието е наднорменото тегло.

Тежестта на тялото пада под наклон към ходилата и те още повече хлътват навътре, и се деформират.

Стимулиране на малкото дете да проходи по-рано,

когато стъпалата не са готови още да поемат тежестта на тялото, също създава условия за плоскостъпие. Предразположение имат и децата, които по наследство са с по-гъвкави стави. 

Съществува диагностичен метод за определяне на типа плоско стъпало - плантография. Резултатът (плантограмата) показва къде и как се разпределя тежестта на тялото върху стъпалата. 

Дали сводовете ви са спаднали, може да проверите и в домашни условия.

Стъпете с цяло ходило върху лист хартия, като предварително го намажете с мазен крем, йодна тинктура или мастило. Вътрешната страна не би трябвало да оставя отпечатък, нито ширината на отпечатъка в средата да е повече от 1/3 от ширината на стъпалото. Същото може да проверите в отпечатъците на стъпалата в мокрия пясък край морето. 

Заведете детето на ортопед, когато забележите, че всяка негова обувка е деформирана навътре по един и същи начин.

Ортопедът д-р Николай Драганов обяснява, че е много важен избора на обувките, сандалките, дори и на пантофките. "Фортът им трябва да обхваща глезена и петичката и да ги държи в една вертикална ос. Когато се поддържа нормалното положение на ходилото в продължение на 3-4 години, с течение на растежа ходилото ще се развива и ще придобива все по-нормална форма. Целта е не само да се получи разкошен свод от вътрешната страна на ходилото, но глезенът и петата да бъдат във вертикална ос.” 

Детските обувки трябва да бъдат по мярка

След като е обута обувката и детето е стъпило, проверете дали пред палеца има около 6 мм. Това е допустимото разстояние, което детето ще израсте за половин година.

Профилактика на плоскостъпието:

Добре е да се намали големината на порциите при наднормено тегло, но по-добре да се увеличи физическото натоварване с разходки, игри, тичане.

Босото ходене е естествен стимул за малките мускули, поддържащи свода на ходилото. Ходете боси по пясъка, по тревата, у дома. Ортопедите препоръчват ходене вкъщи по чорапи и терлици, вместо с пантофите с твърди подметки. Чехлите с ортопедични подметки са за предпочитане. 

Обувките за разходка трябва да бъдат удобни с гумени или силиконови подметки, за да не ограничават подвижността на стъпалата. Не носете чужди обувки, защото те вече са приели уникалната форма на крака, на човека който ги е носил. 

Чрез редовно масажиране на стъпалата по рефлекторен път може допълнително да се стимулира тонуса на мускулите, които поддържат свода на ходилото.

Полезни са следните упражнения:
- Сгъване и разгъване на пръстите на краката.
- Ходене на пръсти, на пети, на външните краища на стъпалата.
- Повдигане на пръсти и отпускане с раздрусване на целия гръбнак.

"При положение, че едно детенце е достигнало до пълната корекция на ходилата, връщане назад няма. Остават хубави и добре оформени за цял живот”, категоричен е д-р Драганов.