Пет основни принципа, които са по силите на всеки, за профилактика на мозъчния инсулт.

1. Контрол върху кръвното налягане.
Повишеното артериално налягане - хипертонията,  предизвиква временна аритмия и създава възможност да се образуват тромби в сърцето. Ако такъв тромб проникне до мозъка, може да запуши малък кръвоносен съд и да доведе до развитие на мозъчен инсулт. Доказаната хипертония, трябва да се лекува. Лечението й е за цял живот. 

2. Внимателно отношение към храненето 

Да се подбират тези продукти, които не създават възможност да се образуват атероматозни плаки в артериите, т.е. да се развива атероскслероза.
- Покълнало жито, пшеничени и овесени трици - затрудняват всмукването на холестерола от тънките черва.
- Авокадо, ръжен хляб, елда, фасул - регулират съотношението добър/лош холестерол в полза на добрия - HDL.
- Лененото масло и рибено масло - източници на полиненаситени мастни киселини и намаляват нивото на холестерола в кръвта.
- Вишни, малини, годжи-бери - съдържат салицилова киселина, която намалява съсирваемост на кръвта и понижават възможността да се образуват тромби. 

3. Ограничаване на солта и солените деликатеси, консерви , снексове.
Обикновено в 100 - 150 г от тях се съдържа дозата сол за един ден.

4. Не на тютюнопушенето 

Никотинът предизвиква спазъм на кръвоносните съдове и предразполага към развитие на атероматозни плаки, които са основни причини за инсулт и инфаркт.

5. Позитивно мислене

В състояние на негативизъм и депресия човек по-лесно посяга към цигара, към алкохол, към хладилника, за да си достави бързо удовлетворение. Точно тези действия попадат сред рисковите за инсулт. В наши ръце е да работим върху своята положителна нагласа към живота.