До хронична умора се довеждаме сами. Това е състоянието, след безпощадно изтощение  на тялото и ума, когато започваме да губим настроение и чувство за удовлетворение от постигнатото, съпроводени с оплаквания дори от сърцето. Животът се превръща в тежко бреме, въпреки постоянната работа и осигурени доходи. Поради ниското ниво на енергия и най-малките задачи вече изискват голямо усилие. Да не говорим, как в това състояние се посрещат предизвикателствата, които животът ежедневно ни поднася.

Хроничната умора може да бъде преодоляна

За възвръщане на физическите сили трябва да си осигурите хранителни вещества, които възстановят енергията. За целта пийте прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци. В ежедневното ви меню трябва да присъстват сурови ядки, кисело мляко, пълнозърнести храни – елда, лимец, киноа, семена, риба, пилешко и пуешко месо.

Позволете си да почивате!

За да се радвате на пълноценен и възстановяващ сън, може известно време да вземате мелатонин, който спомага за по-добър сън, както екстракт от валериана или тройната комбинация от мента, глог и валериана.

      За да възстановите услужливостта на паметта и способността за концентрация, гинко билоба и жълт кантарион са чудесни за стимулиране на мозъчната дейност, а пък ехинацея и жен шен са чудесни за общо тонизиране и подсилване на имунната защита.
        За да премахнете спастичните болки  в мускулите и ставите на краката, на ръцете и на врата, може да си добавите магнезиеви препарати, чесън, витамините А, В, С, Е, Р, цинк, манган, желязо. Особено добре ще се почувствате от масаж на цялото тяло или сауна, и минерална топла вана, ароматотерапия и всякакви релаксиращи спа-процедури.
          Не забравяйте да пиете по 1,5 -2 л минерална вода или филтрирана вода от чешмата, като се стремите да си осигури всекидневно освобождаване на червата.

            Съвсем ясно е, че когато сами се погрижите за комфорта на тялото и спокойствието на ума, ще се справите успешно както с хроничната умора, така и с пролетната умора.