Консултирайте се

Ако нивото на депресията ви е много високо и неконтролируемо и се чувствате толкова зле, че посягате към хапчета, то по-добре преди това посетете психотерапевт. Нека тази дума не ви плаши, защото ви звучи като човек, който се занимава с луди хора. Психотерапевтът не е нищо повече от човек, на когото можете да се доверите и разкажете лошите си мисли. Като верен приятел, който обаче вместо само да ви изслуша, ще анализира вашите страхове и проблеми и ще помогне заедно да ги решите. Освен, че е полезно от гледна точка на това, че не се тровите с лекарства, е добре и защото така вие ставате част от решаването на проблема, изговаряте го на глас и ако следващ път се чувствате така, ще знаете сами как да се справите.

Аеробни упражнения

Изследване от Университета в Дюк, Америка, сочи, че аеробните упражнения, дори само една 30 минутна разходка, помага за справянето с депресия също толкова бързо, колкото и с хапчета. Изследването сочи, че на тези които взимат хапчета им отнема средно 16 седмици да се почувстват по-добре, същият резултат се наблюдава и сред тези, които ходят по 30 минути, 3 пъти седмично.

Жълт кантарион

Според Американската Академия на Семейните лекари и проведените от тях 29 клинични изследвания, билката Жълт Кантарион, прибавен към режим на хранене, действа по-ефикасно дори от пласибо при слабо и средно ниво на депресия. Все пак, ако започнете да приемате билката, предупредете доктора си, защото има възможност да взаимодейства с някои лекарства. Никога не го смесвайте с предписани антидепресанти (нивото на серотонин в мозъка може да достигне опасни нива).

Храната не е за пренебрегване

Някои храни съдържат голямо количество хормони, които увеличават проводимостта на нервните импулси. Ако човек ги предпочита и те често присъстват в диетата му, той става по-податлив на депресията. А тялото само търси начин да се лекува.

Според учените, изключително добра естествена алтернатива на антидепресантите са шоколадът, бананите и орехите.

Редица изследвания показват наличието на пряка връзка между храненето и психичните разстройства. Има разработени дори специални диети, които се използват при тяхното лечение.