„Маааамоо, пак се напишках! Не можах да стискам.”; „Не знам как стана, спях! Можеш ли да го оправиш?”; „Какво ще стане, ако се напишкам, когато отида да спя в Мария?”

Въпреки, че напикаването в леглото е нормално  до определена възраст, то не е никак приятно. В крайна сметка, да се събудиш в подгизнало легло е далеч от спомените, които искаме да си пазим, когато пораснем. Повечето деца спират да подмокрят чаршафите, когато развият контрол над пикочния си мехур, но онези от тях, които не успяват дори и тогава, преживяват изтощителен етап в изсрастването си и много безсънни нощи. Освен това напикаването е свързано с чувство на срам и вина. Колкото по-добре детето ви разбира, че напикаването е нормално, ще изпитва и по-малко срам. В допълнение, колкото по-добре се научи да контролира ситуацията, ще се чувства и по-добре.

В типичен разговор за среднощното напикаване, който е добре да проведете с детето си е желателно да включите и решенията на проблема. На първо място го попитайте:

„От какво се нуждаеш, за да се почувстваш по-добре?”

Не е необичайно дори и при по-големи деца, които са напълно способни да се събудят и да отидат сами до тоалетната, все пак да се напишкват. Причините за това може да са най-различни. Какви например ли? „Притеснявам се да се събудя сам(а) в тъмното и да отида да пишкам”. Решението? Нощна лампа и весела тоалетна чиния. В цитирания от ivillage.com истински случай, напикаването спряло за една седмица.

Ключово тук е, че не бива да се концентрирате върху малките детайли, които притесняват детето ви. Вместо това попитайте от какво има нужда, за да му е по-удобно и спокойно. Ако не е способно да отговори, ето няколко възможности:

  • Ако се страхува от тъмното, сложете нощна лампа, за да не се страхува да стане от леглото. Друг вариант е да сложите аквариум с рибки (може да не е истински, а играчка, но е добре да свети), който няма да пречи на съня на детето, но ако се събуди с нужда да се облекчи, да не се страхува.
  • Ако се притеснява, че като се напишка, после няма да може да заспи отново на мокрите чаршафи, сложете още един комплект някъде наблизо, за да може лесно да ги смени при спешен случай. Не забравяйте и кърпа, която да сложи на мокрото място.
  • Ако се страхува, че ще падне в тоалетната (повярвайте ни, не е никак необичаен страх), попитайте го дали иска да сложите уоки-токи във вашата спалня, така че при нужда да може да ви повика.

Какво да правим, ако си има близка приятелка, която вие одобрявате и е поканено да спи там, но се тревожи да не се изложи? Съветът на професионалистите е, да разиграете примерен сценарий за това, което може да се случи там, за да е спокойно детето ви, че каквото и да се случи, не е непоправимо.

Предложете например да си носи личен спален чувал (с гумена подложка вътре). Така ще се чувства по-спокойно. Може да си вземе и допълнителен спален комплект, кърпа за мокрото петно, малка найлонова торбичка за мокрите дрехи и фенерче, за да може лесно да намери пътя до тоалетното помещение.

Естествено, винаги можете да помолите майката на приятелката да окаже необходимото съдействие и да бъде дискретна, ако детето ви има нужда от помощ.

Тези съвети не изчерпват темата и ако проблемът при вас изглежда нерешим, посъветвайте се със специалист.