Световният ден без тютюнопушене естествено изисква да се направят анализи и равносметки от проведените кампании и въведени законови мерки. Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали обобщава: „Строгите правила за пушене на обществени места и действията за повишаване на осведомеността относно предимствата на въздържането от тютюнопушене водят до резултати”.

Сред констатациите от проучване на ЕС:

  • Повечето граждани на ЕС подкрепят мерките за контрол на тютюнопушенето
  • Половината от население никога не е пушило
  • 28% от гражданите на ЕС на възраст 15 и повече години пушат
  • 61% от пушачите вече са се опитали да престанат да пушат
  • 33% от пушачите твърдят, че предупрежденията във връзка със здравето върху кутиите оказват влияние върху поведението спрямо тютюнопушенето

Препоръката  за "среда без тютютнев дим" от 2009 г. вече се реализира чрез прилагане на закон за гарантирането й с допълнителни мерки за защита на децата в обществени места на закрито, в обществения транспорт и на стадионите.

От 1 юни 600 инспектори ще наблюдават и ще правят проверки за това дали се пуши в обществените места на закрито (Снимка: freedigitalphotos.net)

"Спрях да пуша - купих си колело" е един от възможните добри резултатите при хора, отказали цитгарите.

Още мнения от експушачи - напр., че изглеждат по-добре, миришат по-добре, чувстват се по-добре и разполагат с повече пари, и помощ за отказване от цигарите - вижте в iCoach - безплатeн онлайн инструктор за здравословен начин на живот.