Бягството от проблемите, които ви плашат не помага. Не позволявате нищожни затруднения да ви причиняват страдания. Вие може да анализирате състоянието, в което изпадате в пристъп на паника.

Ето едно ефективно упражнение, което прилича на игра. Започнете да се движите като на забавен кадър. Оценявайте всеки свой жест, движение и забавете изпълнението по-плавно. Започнете да дишате дълбоко и бавно. Вместо страх и паника, ще може сами да видите комичността на своите прибързани, панически реакции. Това ще ви освободи от напрежението. Възможно е упражнението да прокира вашия смях. Вместо притеснение ще успеете да се изолирате мисловно от външния свят, свързан с паниката.

При проява на пристъп на страх, наберете по телефона приятел или близък човек, който държи на вас и започнете да говорите. Споделете с него хубави моменти от  живота си, от които настроението ви ще се подобри. По принципа на заместването разстройващите мисли ще отстъпят. Умът ви ще се ангажира с позитивизма от спомените. Запазете това чувство. Продължавайте да го поддържате с приятна музика или работа, която е полезна за вас или другите.

Истината е, че ако искате да се справите с обвземащата ви паника, не забравяйте да изпиете чаша студена вода.

Най-ефективният начин, когато сте у дома, е да започнете дейност, която не обичате, например да извадите прахосмукачката и да започнете да чистите. Ангажирането ви с физическа дейност различна от мислите или разговорът, които са ви довели до паника, позволяват на тялото да се отпусне и умът да се пренастрои към други мисли и обекти. Когато сами установите победа над страха, самоувереността ви ще се повиши. Още повече, че ще сте отхвърлите и някое досадно домашно задължение.  

Заместете въпроса: "Какво, ако...?” с въпроса: "И какво от това...?”

Страхът и паниката могат да се преодолеят с помощта на подходящи книги, курсове, но ако резултатите не са удовлетворяващи, налага се да направите консултация с психотерапевт.