Спортът може да присъства като траен навик в начина ни на живот. Тези, които са познали възторга на пистите, ще се съгласят, че с нищо не може да се сравни удовлетворението от карането на ски или сноуборд. Никога не е късно човек да започне своето ново начало и да се опита в тези спортове. Пол Брег е казал: ”Ако нещо трябва да стане, то зависи от нашето желание”.

По време на спускането със ски или сноуборд, карането на кънки на пързалките на открито или туризъм по снежните пътеки,

белият дроб е принудени да работи по-активно, като ни доставя възможно най-чистия въздух.

Огромната лична полза е осезаема. Всеки, който обича зимната планина, познава чувството на радост на пистите и прилива на неподозирани сили и жизненост.

Белите спортове ни зареждат с енергия, с истински живот и светлина, като ни извеждат от ”задушните бърлоги”, които ни обездвижват - макар те да са луксозен офис или уютен дом. Проблемът е в това, че

кръвообращението ни се нуждае от натоварване, каквото ни осигурява единствено активното движение.

Именно тогава сърцето помпа със своя максимален капацитет и човек осъзнава с колко много резерви разполага.

Край на ниското кръвно налягане и сутрешното неразположение

ще сложи вашето редовно излизане в планината или занимание със зимен спорт. Много фитнес клубове също предлагат системи за постепенно натоварване и усилване на сърдечната дейност в комбинация със сауна, която по уникален начин тренира свиването и разпускането на кръвоносните съдове. Освен бодрост и възможност за нови приятелства, спортуването ще допринесе и за намаляване на наднормените килограми.

Раздвижването слага край на ленивите черва и повишава тонуса на гръбните мускули

и след време ще усетите, че дори по-изправени ходите и седите. Ще изградите умение да се радвате на всеки ден и по-трудно ще се изморявате. Спортуването е доказан сигурен път към здравето в целия му спектър – физическо, умствено, емоционално и духовно.

С какво трябва да се съобразите преди да предприемете излизане в планината през зимата вижте съветите на инструктора по планинско спасяване Райчо Тодоров във "Видео по темата".