#Симптоми за лошо зрение
Понякога е лесно да объркаме преумората на очите с лошо зрение. Някои от симптомите - като главоболие и световъртеж например, също могат да бъдат провокирани от прекаленото напрежение на очното дъно, което от своя страна да доведе до по-лошо и размазано виждане.

В повечето случаи "астенопия" е само временно явление, провокирано от преумората в очите, но ако дълго време не обръщаме внимание на състоянието, можем сериозно да навредим на зрението си в по-близко или далечно бъдеще.

Този тест, използват от офталмолозите ще ви помогне да разберете дали става въпрос за преумора на очите или за влошаване на зрението. Прегледът при офталмолог ще ви разкрие и какво е здравословното състояние на вашите очи и какви мерки да предприемете, за да се предпазите от по-нататъшни усложнения. 

За около девет часа на ден очите ни са съсредоточени върху екрани, независимо дали това са мониторите на лаптопа, телефона или телевизора – всичко това води до изключителна преумора на зрителните органи и редица проблеми като зачервяване и сухота.

#Как да разберем дали очите ни са под напрежение
Проучване сочи, че 70% от американците и европейците страдат от нарушено зрение поради цифрово напрежение на очите. Става дума за т.нар. „астенопия”, която се случва, когато мускулите на очите работят при по-висока скорост, отколкото трябва, в резултат на което се се появяват симптоми на умора и отпадналост на очите. С развитието на високите технологии и изместването на книгите и вестниците от компютърните устройства преумората на очите е все по-голям проблем в западния свят.

#Най-разпространените симптоми, които ни подсказват, че става дума за преумора на очите са
- сърбеж в очите
- сухи очи
- главоболие
- виене на свят
- пулсиращо размазано или двойно виждане

Tези от нас, които се оплакват от преумора на очите, признават, че са изложени на постоянен стрес в работата, което предполага провокирането както на умствени, така и на физически странични ефекти.

#Как да предпазите зрението си от вредното влияние на синия екран
Има и някои лесни неща, които може да направите в рамките на деня, за да предпазите очите си от негативното влияние на облъчващите ви екрани.
- Достатъчно е да правите редовни регулярни почивки, като на 40 минути ставате от компютъра.
- Някои продукти също са предназначени да помогнат за облекчаване на болки в очите – например Optrex ActiMist спрей облекчава сухотата или появилия се сърбеж в очите в продължение на четири часа.
- Практикувайте йога на очите