Приемливо студените и бързи води на река Струма вече седма година привличат любителите на водното гребане в естествени условия. Наред с професионални гребци, броят на любителите нараства всяка година. Каякингът става все по-популярен в световен мащаб и придобива атрактивност както за за мъжете, така и за жените.

Чрез практикуване на каякинг се развиват смелост, бърза мисъл, решителност и отличен синхрон в тандем. По този начин в двуместния каяк двойката може да усъвършенства доверието си един в друг. Бързата вода изисква решителност и синхронизиране на усилията за да се избегне обръщане или удари в твръдите брегове или дървета. 

Спусканията в бързи води са атрактивно забавление. Спорт, който зарежда с адреналин особено хора, които през цялата седмица са заети в офисно ежедневие. В повечето големи градове има клубове по каяк на хоби ниво. Всеки, който е толерантен към мократа екипировка, предизвикателно студените води по някога и дългото пътуване, може да се включи в редиците на обществото на каякарите.

Приключението каране на каяк в бързи води винаги се съпътства с много настроение и вълнуващи спомени. Каякарите са едни истински ценители на природата. Те са от основните участници в борбата за опазване на язовирите и реките чисти, и красотатата на природа край тях. Каяк туризмът дава рядка възможност да се видят отблизо уникални непристъпни места и да се изживее стихията на водата в каньоните.

Река Струма и тази година за седми път ще събере каякарите на Национален събор "Каяк в бързи води 2015". Стартът на събитето ще бъде даден на 5 септември (събота) в 11:00 часа при първия тунел на Кресненското дефиле. В следобедните часове, в участъка на къмпинг зоната ще има специално изработено трасе за децата, заедно с родители.

Любопитно: През последните години, покрай наводненията, професионални гребци и каякари са оказвали безценна помощ при издирвателни дейности.

Свързани статии: