В Международния ден без автомобили – 22 септември, улиците на София на драго сърце ще „приютят” всички велосипедисти. За пета поредна година сдружение „Велоеволюция” организира велосипедно шествие в столицата. Събитието е с начален час 11:00 ч. и от площад „България” пред НДК, ще премине по бул. “Васил Левски”, ул. “Г.С.Раковски”, бул. “Цар Освободител” и ще завърши в 12 ч. на пл. „Народно събрание”, където участниците ще се присъединят към официалното откриване на празника.

 

Денят без автомобили e кулминацията на Седмица на мобилността (16 – 22 септември), инициирана от Европейската комисия. Тазгодишното мото на Седмицата е „Алтернативна мобилност”.


София вече традиционно отбелязва Деня без автомобили като част от улиците в зоната между бул. „Дондуков”, „11ти август”, ул. „Врабча” бул.” В. Левски” , ул. „Аксаков”, ул. „6ти септември”, ул. „Ген. Гурко”, ул. „Леге”,  ул. „Позитано” , бул. „Витоша”, бул. „Дондуков”, с изключение на граничните улици,  ще бъдат отворени за пешеходци и немоторизирани превозни средства. Автомобилният трафик ще бъде спрян в тази зона. Картата на улиците без автомобилно движение можете да видите на сайта на Седмицата на мобилността: http://mobilityweek.velobg.org


През целия 22 септември в пространството без коли ще бъдат разположени редица щандове и ще се организират разнообразни инициативи от множество неправителствени организации. Велосипеден регистър, игри за деца, интерактивно игри на английски език, демонстрации на електро-велосипеди, как да си поправяме велосипеда сами, велоескорт,  са само част от инициативите, на които можете да присъствате.

 

От 11 до 17 ч. на пл. „Княз Александър I” (бившия пл. “Александър Батенберг”) ще бъде разположен информационният щанд на Велоеволюция „Велосипедни маршрути”, където посетителите могат да се информират за най-удобните и бързи начини да преминат от една до друга точка в София, както и да дадат своите предложения за маршрути. Ще има и обучения за безопасно придвижване с велосипед в градски условия.