.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Тичането предпазва от рак

LadyZone.bg | преди 3 години
2111031047.jpg
Учени от Дания установиха, че редовните упражнения при мишки с тумори намаляват раковите образувания с над 60%.

Знаете ли, че редовната физическа активност редуцира значително риска от развитие на туморни клетки. Екип от учени, под ръководството на д-р Пернил Ходжман, от Университетската болница в Копенхаген, е установил, че физическата активност значително подпомага намаляването размера на туморите, както и вероятността те изобщо да се появят. Тяхното проучване е публикувано в научното издание Cell Metabolism и цитирано от The Economist.

Екипът провел наблюдения върху две групи от мишки, заразени с 3 различни вида ракови заболявания. В клетките на едната от групите били поставени колела, в които гризачите можели да тичат колкото и когато си поискат. В другата група движението било ограничено до размерите на клетката.

Резултатите от наблюдението показали, че мишките, които изразходвали повече физическа активност, развили тумори с 61% по-малки от другите мишки (при меланома) и 58% по-малки тумори (при рак на белите дробове). От мишките, заразени с рак на черния дроб, само 31% от тези с колела за тичане в клетките развили заболяването. В сравнение с другата група, която не извършвала допълнителни физически усилия, 75% от мишките в нея развили заболяването.

След като направили обстойно изследване на туморите на мишките от двете групи, учените установили, че тези от активната група имали повече имунни клетки, отколкото неактивните гризачи. По-точно те имали два пъти повече цитотоксични Т-клетки. Този вид клетки убиват клетките в тялото, които са повредени, не функционират правилно или са инфектирани с вируси. В същото време активните мишки имали и 5 пъти повече клетки от типа "естествени убийци". Те „алармират“ и привличат другите видове клетки на имунната система, когато открият проблем.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?