С техниката сме в напрегнати отношения – ту се обичаме, ту се мразим. Обичаме се, когато телефонът ми напомня да си заредя крачкомера и да отида да спортувам, мразим се, когато гърбът ми се е схванал от седене пред компютъра. На хоризонта обаче се задава нова тенденция в поддържането на добра форма – използването на различни ‘’джаджи’’, които ни помагат да сме здрави, леки и витални. От една страна техниката ни кара да водим заседнал начин на живот, но от друга подава ръка ако искаме да се измъкнем от клопката му.

Тук не става въпрос за шантави иновации като вилицата, която вибрира, когато се храните като на състезание, а за явлението ‘’човекът в цифри’’.

Малки устройства, които се закрепят за тялото или дрехите ви, носят се като гривна или програми, които се инсталират на телефона ви, броят крачки, мерят температура и пулс, сигнализират колко калории сте приели и колко ви остават до края на деня, следят качеството на съня ви.

В областта на медицината джаджи мерят кръвната ви захар и показват резултата директно на екрана на телефона ви. До няколко години се очаква всеки да може да носи ‘’джобна лаборатория’’ и да си прави много широкоразпространени изследвания сам с натискането на един бутон.

Нормално е човек да си каже – ‘’Ей, какво ли не измислят’’ или както обичам да казвам: ‘’Баба ти все с крачкомер се е разхождала!’’. Явлението ‘’човекът в цифри’’ обаче не може да се пренебрегне. Страхотно е, че различните устройства и програми ни показват точно какво правим през деня и помагат да онагледим целите и постигнатите резултати. Ако решите, че искате да ходите 6 км дневно и имате устройство, което точно да измери това растояние и да виждате статистиката си за всяка седмица и месец, ще бъде много по-лесно да знаете дали сте изпълнили целта си и да си поставите нова. Най-страхотната характеристика на тези устройства е, че променят акцента на активния живот от фокусиране върху упражненията и тренировките, към фокусиране върху начина на живот. Именно ежедневната активност, а не толкова упражненията определят общия калориен баланс и прогреса ни.

Математиката е проста – може да спортувате едва няколко часа дневно, но ако сте активни, е реалистично да се движите десетки часове – активности като ходене, стоене прав, домашни задължения и прочее, отнемат много по-голяма част от деня ни, отколкото спорта.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Ще ви дам пример. Представете си, че една 60-килограмова жена реши да отслабне 4 кг. и да спортува всеки ден. Средният й разход на калории е 2200. Те се натрупват чрез разход за базова обмяна, разход за храносмилане, разход за движение и упражнения. Тъй като дамата е на диета и започва да приема 1500 калории, разходът за храносмилане и базовата обмяна лекичко спадат - сега тя изразходва само 2000 калории дневно. Ежедневните упражнения във фитнеса я напрягат много, затова сега тя се движи по-малко – по-рядко отива до магазина, по-малко стои права, по-трудно се решава да отиде на разходка или да се качи по стълбите, вместо да вземе асансьора. Тренировките, колкото и да са интензивни, са само час през ден. Движението обаче е спаднало значително – и така сега разхода пада до 1500 калории. Нищо чудно, че след 2 месеца диети тя няма никакъв резултат.

Без да можем да измерим колко движение се събира през деня, тази формула би била разочароваща и необяснима. Ако налице обаче имаме крачкомер или друг уред който измерва активността, няма да попаднем в този капан. Устройства като Jawbone – гривна която следи движението – дори напомня, когато сте се заседяли повечко и ви стимулира да се разходите.

Има ли смисъл да инсталирате програми за следене на активността и да се включвате в Интернет сайтове и платформи, които помагат да спазвате обещанията си?

Абсолютно! Няма по-добър и точен начин да онагледите действията си и да анализирате резултатите. Джаджите – независимо дали са ви симпатични или не – са безценнен приятел и съюзник в борбата за добра физическа форма. Инсталирайте, изпробвайте, анализирайте – наистина ще останете приятно изненадани.

Kои джаджи си заслужава да изпробвате?

Fitbit – служи като крачкомер, следи съня, има чудесно приложение за следене на храната. Синхронизира се безжично с компютъра и телефона ви.

Jawbone UP – служи като крачкомер, следи съня, буди ви в подходящ момент, напомня да се движите повече. Синхронизира се с телефон или компютър.

Nike Fuel Band – измерва активността ви, без да ви обвързва с крачки или калории, използвайки универсалната мярка Nike Fuel. Много красив и удобен вариант.

Bodybugg – измерва с порядъчна точност калорийния разход и интензитета на различни активности. Може да се използва много успешно за установяване на калориен баланс между приети и изразходвани калории.

Опитайте и споделете впечатленията си като коментар под статията.

Със съдействието на www.artofrealfood.com