Вече и у нас набира скорост нова мания, която освен много полезен начин за поддържане на фигурата и тялото в добра форма, е също и много приятна. Думата, описваща темата, звучи странно, но всъщност е популярна в над 110 страни по целия свят, при това не без основание – зумба.

И ако обичате танците, изкусителните движения, но и не е се страхувате да се поизпотите в името на купона и стегнатото тяло – това е вашият „спорт”.

Решихме да посетим един урок по зумба, за да видим за какво наистина става въпрос и останахме искрено очаровани:

Още когато пристъпиш в залата за танци, попадаш в една наистина различна и топла атмосфера. Хората са някак по-усмихнати. Ведри са, усещането е все едно си попаднал някъде, където няма как да не принадлежиш, защото всички споделяте една обща любов – към танците, латиното, поп музиката и доброто настроение.

Дори и само това би било достатъчно основание да не пропуснеш от емоцията зумба, особено, когато всеки ден се налага да се движим из сивите и заледени улици със задължителните вечно забързани и смръщени лица, с които неизбежно се разминаваме. А, някак не ни се иска.

В залата за зумба можеш да си откраднеш време, в което да си починеш от всичко, да забравиш проблемите си и да се заредиш с положителна енергия, която идва не само от движенията (които винаги докарват усмивка след себе си), но и защото ако се отпуснеш и се оставиш на общото настроение, няма как да не разбереш нещо много просто: „Ти си тук и сега, и нищо друго няма значение”. Освен това танците са изключително секси и женствени по един неподражаем начин, и почти започваш да се чувстваш като дива в клип на Шакира например, а защо не и по-добра от самата нея.

Докато минутите минават, светлините намаляват, музиката става все по-дива и необуздана, всички се оказват увлечени в танца, в общата хорегорафия и в ритъма на разведряващите всякакви лоши мисли мелодии.

Зумба е красив дори и само за наблюдение, защото движенията са повече синхронни, отколкото обратното (което, разбира се зависи от напредналостта на групата) и онези стари клипове с много танцьори някак неизбежно започват да се прожектират в главата ти, с някакво позабравено чувство на умиление.

Това, което наистина няма как да пропуснеш е колко много усмивки има по време на цялата тренировка. И докато всеки се опитва къде по-успешно, къде не да изпълнява правилно стъпките в синхрон с инструкторите, то да бъдеш част от зумба е по-близо до усещането „в дискотека съм”, отколкото в зала за тренировки.

Самите интруктори са пълни с енергия, с добро настроение и не се щадят в устрема си да направят изживяването незабравимо за всички, докато хубаво поизпотят и себе си, и своите ученици.

Ето какво споделиха с нас двама от малкото лицензирани инструктори по зумба у нас – холандецът Ерик Лалта и Галя Джуранова, които организираха парти с урок миналата събота (22 януари) и които държат две от най-големите школи за зумба у нас:

Галя Джуранова и Ерик Лалта

Ерик, ти си от Холандия. Интересно ми е защо избра да дойдеш в България да преподаваш зумба?

Ерик: В Холандия всички са луди по зумбата, има я наистина навсякъде - във всеки фитенс клуб, във всяко училище. Чудех се защо е тази мания, все пак в основата й е латино музика (Ерик е и салса танцьор, б.р.), но се заслушах по-внимателно, видях колко лесно е дори и за хора, които никога не са танцували латино танци да научат стъпките и освен това е толкова забавно. Дойдох в България и разбрах, че тук никой дори не знае какво е зумба. Помислих си, че мога да опитам и да видя какво ще стане. Записах се на курс, за да взема лиценз, защото не можеш да преподаваш ако нямаш такъв.

С какво друго се занимаваш, освен със зумба и салса?

Ерик: Аз съм и хореограф, имам си моя формация.

Има ли състезания по зумба?

Галя: Не, няма такива неща. Ако при другите спортове и танци има състезания, то при нас е основно шоу. Събират се инструктори, демонстрират различни хореографии и така. Много е приятно.

Всяка школа си има различни хорегорафии или те се подават от „централата”?

Галя: По принцип всеки инструктор има свободата да си измисля своя хореграфия, но от зумба ни дават насоки, учат ни как да преподаваме. Понякога те организират нещо като конкурси. Дават едно видео с музиката и движенията, и всеки трябва да се включи с някакъв формат. Иначе отделните инструктори си измисля своя хореография, която да е подходяща за хората, които тренират, а те освен, за да се забавляват, идват и за да се раздвижат и да поддържат фигурата си.

А ти с какво се занимавала, преди да се захванеш със зумба?

Галя: По принцип съм и инструктор по аеробика.

С какво те грабна зумбата?

Галя: С това, че успява да съчетае най-доброто от двата свята – от този на танците и от този на спорта. Комбинацията е нещо наистина страхотно, хем е забавно, хем е хубава тренировка и винаги провокира усмивки.

Виждам, че и у нас (дори и днес) има голям интерес към зумбата, защо смяташ, че това е така?

Галя: Мисля, че много се харесва, защото музиката е енергична, весела и има много мърдане на дупето.

Ако искате да опитате и вие, не се колебайте да потърсите някоя от школите  "Body Art Kally" и "Dance Academy", където лично можете да се запознаете с Галя Джуранова и Ерик Лалта.