Материалът е изготвен със съдействието на Lactoflor

Вечно усмихнатата Славена Вътова, която скоро отново ще видим на екран като част от журито на "България търси талант", определено знае как да се поддържа в добра форма. Освен разходките сред природата тя спортува редовно и се грижи за правилното хранене на цялото семейство.

Ето какво споделя самата Славена: "Често последователи ме питат как винаги успявам да поддържам форма и добър тонус. За мен важно как се чувствам в собственото си тяло и какви грижи полагам за него. В активния начин на живот, който водя, ми се налага да съчетавам няколко роли, тази на майка, съпруга и публична личност. Това е голяма отговорност, която изисква силно емоционално и физическо здраве. През последната година все повече се говори за това колко е важно да имаме силен имунитет. Това за мен е ключово, защото силният имунитет се изгражда с постоянство и се превръща в начин на живот. В годините успях да си изградя рутина от 3 основни стълба, които съм изпитала с времето и сега искам да споделя с вас. 

Номер ЕДНО за мен е здравословното и балансирано хранене. За да съм силна и енергична, се старая да приемам достатъчно от всяка група храни.

Не обичам да изпадам в крайности – не следя калории, не правя диети. Обичам просто да се храня разнообразно и да намирам полезни алтернативи от природата на храните, които не са чак толкова добри за нас. Например в моментите, в които ми се хапва нещо сладичко, обичам да си приготвям сурови бонбони, които подслаждам с кленов сироп или сироп от агаве. Когато ми се налага да използвам мазнини, използвам кокосово масло дори и за солени ястия, заменям ориза с карфиол (зърнени със зеленчуци) и др."

За Славена качественият сън е една от ключовите тайни за добър външен вид и силна имунна система.

"На ВТОРО място за мен е спортът и движението. Неизменна част от ежедневието ми! За спорта е много важно всеки да открие този, който наистина харесва, само така се постига постоянство и резултати с лекота. Пробвала съм различни спортове още от малка, но от няколко години усещам, че тялото и съзнанието ми се чувстват най-добре когато съм в планината и практикувам йога. Планината ме зарежда с много енергия, а йогата ми дава радостта да включвам двете си дъщери – Анна и Ема. Серията от упражнения, които правя ми помагат бавно и постепенно да коригирам стойката, баланса и увереността си. Помагат също на координацията. Тази година определено беше предизвикателство за спортуващите, но реално освен мотивация и пространство вкъщи друго не е необходимо, за да се погрижа за тялото си. Любимите ми пози са по-лесните, защото успявам да ги правя с децата. За себе си знам едно - ще спортувам и ще се движа, докато тялото ми го позволява!"

Славена държи да отбележим обаче, че определя себе си като любител и начинаещ и използва такава апликация на телефона си, която й помага с идеи за упражненията.

"На ТРЕТО място, поставям нуждата от прием на допълнителни хранителни вещества, такива които не успяваме да си добавим чрез храната. Наред с витамините, които убедена съм вече голяма част от вас приемат – витамин С, витамин D3, селен и магнезий, аз добавям и български пробиотици. Оказва се, че чревната ни флора е отговорна за нашия имунитет в голяма степен. По препоръка на моя доктор в един от случаите, когато ми се налагаше да взема антибиотици, той ми препоръча синбиотика Lactoflor Opti6, комбинация от български пробиотични щамове от природата и богат на натурални фибри. Защо български ли? Има данни от различни краища на света, според които е необходимо да приемаме локален пробиотик, от региона, който населяваме. Вижте повече информация във видеото ми в инстаграм акаунта ми и споделете вашите тайни за висок имунитет в коментар. Очаквам ви!".

За финал Славена споделя любимата си рецепта за бърза сутрешна закуска - малиново-бадемово смути.

"За тези от вас, които имате непоносимост към лактоза, ще използваме кефир, тъй като в него лактозата е ферментирала. Ако не обичате вкуса на кефира и нямате проблем с лактозата, заменете с кисело мляко.

И една малка тайна, ако имате добавки или суперхрани вкъщи, слагайте, каквото ви харесва и имате нужда за организма. Аз например винаги си добавям какаови зърна, Omega-3 микс на прах, конопено семе, мака, канела, куркума. Не винаги е вкусно,така че не ви го обещавам ;))) но ме засища и е изключително полезно".

Малиново-бадемово смути

3/4 чаша обикновен кефир
1 супена лъжица бадемово масло
1/2 супена лъжица семена от чиа
1/2 чаша малини
+ любими суперхрани и добавки

  • Фитнес за жени – единственото ръководство, от което имате нужда (част 2)
  • Фитнес за жени – единственото ръководство, от което имате нужда (част 1)
  • 5 топ упражнения за тялото, препоръчани от харвардски доктор
  • Д-р Теодора Тодорова, стоматолог, модел и инфлуенсър: Балансът е най-важен в тренировките
  • 3 упражнения, които ще ви вкарат във форма за нула време
  • Вяра Василева и онлайн тренировките, които помагат работещитe жени да имат хубави тела
  • Най-добрата диета: наръчник за здравословно хранене (част 3)
  • Светла Оцетова: През годините не спирам да спортувам, но в зала не влизам
  • Най-добрата диета: наръчник за здравословно хранене (част 1)
  • 6 проблема, които тренировките могат да решат