Вакуумките са дихателно упражнение, което се практикува в йогата. При него се работи най-вече върху тонизиране на мускулите и стягане на онази част на корема, която е разположена хоризонтално между двете изпъкнали кости на хълбоците. Тази част е особено проблемна при някои дами и в този случай не помагат нито коремните преси, нито диетите.

Виновникът за това коремът да изглежда перманентно издут, се нарича Transverse abdomninis mucle. Това е дълбокият коремен мускул. Често прчината е и за разширен стомах.
С вакуумките тонизирате както диафраграмата, така и дълбоките коремни мускули.

Как се прави?

Вариант 1
Легнете по гръб. Вдишайте дълбоко, след което издишайте максимално, така че да изпразните дробовете си от всичкия въздух. Вдлъбвайте корема навътре и нагоре към диафрагмата. Ребрата изпъкват, а областта около пъпа е максимално близо, „залепена“ за гърба. Останете така 5 секунди и бавно отпуснете корема. Вдишайте бавно.

Вариант 2
Застанете на ръце и колене. В този слуучай, зарди гравитацията, коремът увисва надолу и натоварването при вдлъбването му е по-голямо. Техниката е същата като при вариант 1.

Пепоръчително е изпълняването на упражнението сутрин, на гладно.

Колко често?
В началото правете по 4 повторения със задържане от 5 секунди, през ден. Втората седмица увеличете времето, в което задържате с 2 секунди (общо 7 секунди). За по-голямо натоварване може да правите и всеики ден.

Как действа?
Тонизирането на тези мускулни групи води до постоянно прибиране на корема навътре под дъгата от ребрата.