Колкото и да е интензивен, страстният секс все пак не може да бъде сравняван с интензивна тренировка. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Всеки знае, че сексът е едно от изключително полезните за здравето неща.

Освен, че има редица благоприятни последици върху организма, той е един от най-добрите антидепресанти, така да се изразим. Да не говорим, че креватните упражнения горят доволно количество калории и стягат мускулите.

Но дори и да ви се е случвало да получите мускулна треска след по-гореща вечер, изобщо не си мислете, че сте намерили решението за добра форма и тонус. Колкото и да е интензивен, страстният секс все пак не може да бъде сравняван с интензивна тренировка в залата за фитнес, твърдят здравни експерти от САЩ.

Колкото и да е интензивен, страстният секс все пак не може да бъде сравняван с интензивна тренировка. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

"Когато човек парви секс, ползата за здравето му не е толкова голяма, колкото например от бягане на три километра", обяснява Джейми Фелдман от Университета на Минесота.

Сексуалната активност може да бъде сравнена с лека тренировка, но не и с препоръчителните 30 минути умерени упражнения всеки ден, допълва специалистът.

Сексът понижава кръвното налягане, но за да има подобен ефект, той трябва да е страстен. Половият акт освен това увеличава нивата на "хормоните на щастието" допамин и кортизол. Така той противодейства на депресията, стимулира енергията и подобрява настроението.

Сексологът Ерик Гарисън припомня ползата от секса за изгарянето на калориите, както и за облекчаването на болки в главата и синусите.