През всяка една епоха

изящно оформеният бюст е бил естетически идеал за женственост и грация. През вековете мярката за идеална красота е варирала по отношение на големината, но формата и стегнатостта винаги са били на почит. По времето на Барока на мода е бил големият бюст, през други епохи пък се въздигали на пиедестал момински нежните малки гърди. Например в небезизвестният парижики локал Мулен Руж бюстът на елитните танцьорки и до днес се измерва с дланта на главния хореограф.

Днес, въпреки че доста жени залагат на силикона,

по-добрата алтернатива е полагането на оптимални грижи, умереното спортуване и редовните упражнения за гръдните мускули, които тонизират, възпрепятстват отпускането и стягат бюста. Към 25-30 години е приемливият срок, в който всяка една дама трябва да започне да отделя време и внимание на тези така деликатни и нежни части от женското тяло.

Тук описаните упражнения са гаранция за постигането на желаните форми:

1.Това упражнение можете де изпълните в изправено положение, но по-добре е да седнете на ниско столче. Гърбът и главата трябва да са добре изправени. Сгънатите в лакътя ръце се поставят на височината на раменете и се извиват бавно назад. При това положение лопатките се приближават извънредно близко една до друга и гръдният мускул се изпъва. Движението се повтаря 6 до 10 пъти.

2.Изпънете ръцете си на височина на раменете и описвайте най-напред малки, а после все по-големи кръгове, отначало напред, а после назад. Важно е при движението назад кръговете да бъдат пълни.

3.Съберете дланите си пред гърдите, обърнете ги навътре в посока към тялото си и с лактите навън, като пръстите сочат земята. Опитайте се така сгънатите ръце да повдигнете колкото можете по-високо, а след това ги свалете бавно съвсем близо до тялото.

4.Седнете с изправен гръб на стол. Вдигнете бавно отпуснатите си надолу ръце над главата, така че дланите ви да се докоснат. Опитайте се сега да притиснете силно ръцете си една към друга. След като повторите това 5 пъти, свалете ръцете си и след кратка пауза повторете същото упражнение още 3 пъти.

5.Отново положението на тялото е в седнало положение и изправен гръб. Вдигнете ръцете си настрани до височината на раменете и ги свийте в лактите с длани нагоре. Във всяка една поставете книга, като ги вдигате бавно нагоре до опъване на лактите. Повторете упражнението 10 пъти.

6.Ако имате две ниски столчета вкъщи, използвайте ги като реквизити за това упражнение. Тук на практика се създава удобна опора за легнало положение, т.е. изпънатото назад тяло се отпуска бавно надолу между столчетата. С помощта на силата на ръцете след това тялото се връща отново в изходно положение. Повторете това упражнение 10 пъти.

7.Заключителното упражнение укрепва не само гръдната, но и коремната мускулатура. За тази цел седнете в удобно кресло. Опрете ръцете си на облегалките и се опитайте в това положение да се повдигнете нагоре с опънати напред крака. След това не се отпускайте назад в креслото, а смъкнете бавно тялото си до седалката, като сгъвате ръцете си. Повторете упражнението 5 пъти.