Този път ще отбележим края на вечната борба с целулита, но преди това е редно да сме наясно с няколко неща: първо, нищо хубаво не става изведнъж, необходимо е време, придружено с големи дози постоянство, търпение и воля.

Ясно е, че хранителният режим оказва голямо влияние – колкото по-малко въглехидрати и мазнини поемаме, толкова по-бързо ще постигнем желания резултат. Масажите с етерични масла също не са за пренебрегване – особено ако са съчетани с правилно хранене. Като прибавим и спорта, ефектът е гарантиран.

Предлагаме ви няколко ефективни упражнения, укрепващи мускулите на бедрата и дупето. Тяхната редовна практика ще подобри кръвообращението, което от своя страна ще спомогне за разграждането на мазнините в проблемните зони:

#1 - Легнете по гръб. Свийте краката в коленете в леко разкрачен стоеж, а ръцете – в лактите. Повдигнете тялото с опорни точки ходилата, лактите и тила. При повдигането вдишвайте, а при отпускането му издишвайте. Повторете 10-12 пъти. Упражнението стимулира коремната, тазовата, гръбната и гръдната мускулатура, като същевременно спомага за циркулацията на кръвта в проблемните зони.

#2 - Легнете по гръб. Ръцете изпънете надолу до корпуса. Сгънете коленете. Подпрете се на лакти и прехвърлете левия крак през десния, без да напрягате ръцете или местите тялото. Повторете упражнението 10-12 пъти с всеки крак.

#3 - Седнете на земята в поза йога. Допрете стъпалата, като ги притискате колкото се може по-силно едно към друго. Бройте бавно до 10 и отпуснете. Повторете 10 пъти.

#4 - Застанете прави с изпънато тяло и ръце, поставени на врата. Повдигнете се на пръсти. Без да движите горната част на тялото , ходете на пръсти около 5 минути.

#5 - Легнете на земята. Изпънете краката. Поставете ръцете си на кръста и бавно повдигнете краката право нагоре. Започнете да движите краката си, както при каране на колело, но бавно. Повторете 20 пъти.

#6 - Легнете на земята, поставете ръцете си зад тила. Вдигнете краката си на 90 °. Започнете да ги раздалечавате един от друг, като се стараете да ги държите изпънати. После бавно ги съберете. Повторете упражнението 20 пъти.

#7 - Седмото упражнение е колоездене. Просто се качете на велосипед или, ако не разполагате с такъв, върху велоергометъра, и карайте. Няма по-добро и ефикасно средство за борбата с целулита от карането на колело.