Изброяваме всичко, което не бива да правим, когато имаме контузии и телесни повреди. 

#Не на леда

В случай, че разтегнем мускул и/или сухожилие, напълно нормално е през следващите 72 часа да изпитваме болка в наранената зона. Естествена реакция на тялото, част от заздравителния процес на тъканите и клетките. Когато слагаме лед на болното място, ние съзнателно притъпяваме болка, но не осъзнаваме, че така забавяме процеса на възстановяване на мускула. По-добре е да затоплим конкретната зона. 

#Обездвижването е противопоказно, особено вследствие на първите 72 часа на болка и възстановяване на тъканите след контузване. Впоследствие е добре да започнем да раздвижваме, постепенно, с масаж или леки упражнение засегната зона. 

Грешим, мислейки си, че след като #не изпитваме повече болка, сме излекувани. Истината е, че на тялото са необходими шест седмици, след нараняване, за да се възстанови напълно. През този период се възстановяват колагенът, тъканите и клетките.  

След контузване и/или сериозно нараняване #не бива да прекаляваме с болкоуспокояващите. Те притъпяват болката. Следователно губим представа за сериозността на физическото ни състояние.

#Самодиагностицирането е най-лошото, което можем да си причиним след контузване. Колкото и да сме напреднали в материята, няма нищо по-ценно от мнението на специалист. Те имат специфични методи и начини да установят сериозността на положението ни. 

Ще бъдем откровени, контузиите, мускулните и физически наранявания се дължат на #липсата на почивки по време на тренировка. Да, колкото повече насилваме тялото, толкова повече то започва да се съпротивлява. Представете си, че тъканите са като струни - обтегнем ли ги силно, те се късат - независимо, колко добре свирим.