Трябва ли да се хранят различно спортуващите? Често задаван въпрос от нас „зависимите" от физическите упражнения. За спортистите от каквато и да е дисциплина служат същите правила за хранене както при нормалните хора. Добрата хранителна програма изисква ежедневно да се приемат между 2500 – 4000 калории, разделени по хранителни елементи на 55% въглехидрати, 30% мазнини и 15% протеини. Изключение правят само онези спортисти, които се подготвят за състезание, като маратонците например. За тях е наложително да увеличат приема на въглехидрати до 65%. Любителите-спортисти пък нямат нужда от допълнителен прием на протеини. Със сигурност обаче трябва да се хидратираме непрекъснато. L-карнитинът не топи сам мазнините. Нужни са му и тренировки. Какво предизвикват упражненията на празен стомах? Каква е функцията на кафето в спорта? Следват тези и още от най-често задаваните въпроси от трениращите...

Какво да ям преди тренировка?
В нощта преди дълга тренировка (повече от 1 час) се налага да напълним въглехидратния си „резервоар", без обаче да прекаляваме. Адекватните за спортуващи хора храни са ориз, паста, боб, леща, грах комбинирани със зеленчуци и зехтин, без сосове, богати на мазнини. Два-три часа преди тренировката трябва да бъде последното ви хранене, като отново давате приоритет на въглехидратите. Колкото повече приближава часа на упражненията, толкова по-леко трябва да премине храносмилането.

Кое прави въглехидратите толкова важни за спортуващия?
Въглехидратите са като „бензин" за организма на един спортист. Доста трудно е да се извлече енергия от мазнините и протеините, особено в случаите когато става въпрос за продължително усилие. За сметка на това въглехидратите се усвояват лесно и се превръщат бързо в задвижващ елемент. Единственият им недостатък е, че в някои случаи човешкото тяло запазва определено количество въглехидрати под формата на гликоген (до 370 грама при хора със заседнал начин на живот и до 600 грама при трениращи). Тези стойности позволяват тренировката да продължи от 60 до 90 минути, след това време се налага отново да напълним „резервоара".

В коя храна се намират добрите въглехидрати?
Добрите въглехидрати се съдържат най-вече в интегрални храни или направени от цяло зърно (несмляно). Други източници на добри въглехидрати са лещата (сварена нормално, не преварена), зърнени интегрални продукти, ориз (дълъг, интегрален), ядките. Трябва да ограничите приема на въглехидрати, които идват от бяло брашно, белените картофи (пържени или недосварени), сладкишите (особено индустриалните) и белия ориз. С тези храни, нивото на захар се изстрелва автоматично нагоре, за да падне също толкова скорострелно до нулата, което по време на тренировка води до нерегулирани качвания и спадове на енергията.

Спортуващият редовно има ли нужда от допълнително приемане на витамини и минерали?
Ако се храните разсъдливо и балансирано; пиете достатъчно течности, приемате необходимото количество витамини и минерали ежедневно, това не е необходимо. Много е важно всеки ден да ядете плодове, зеленчуци и интегрални храни, два-три пъти седмично риба и бобени култури и около 600 грама месо на седмица. Ако сте много активни в тренировките, можете да приемате допълнително мултиминерални течности или витамин В.

Очаквайте продължение...