Човек, който редовно отделя време за бягане развива качества за успех - дисциплина, самоконтрол, воля, целеустременост. По време на бягане участват почти всички мускули, сърцето и белия дроб. Кръвта се раздвижва, метаболизмът се подобрява, а всичко това води до здрав организъм. Продължителното бягане е свързано с изпотяване, което означава, че с потта тялото изхвърля и токсини. Когато бягането е на открито организмът допълнително се закалява чрез адаптивните процеси към променящите се атмосферни условия навън.

Какво е нужно, за да бягате за здраве

Силно желание
Да сложите край на обездвижения си начин на живот и да изработите нещо ново - активност, здраве, тонус, издръжливост, бодрост и повече работоспособност.

Екипировка
Маратонките са задължителни. Тяхната изолираща и мека подметка предпазва стъпалата от натъртване. Това е много важно, за да избегнете неприятностите от изкълчване на глезена или болки в коленете. Необходими са ви памучна тениска и шорти през летните месеци, или анцуг за по-студеното време.

 

Трасе

Изберете алеи в парка, където ще се чувствате защитени от коли и замърсен въздух, сред аромат на цветя и дървета, за да освободите ума си от тревоги.  

График 

Ако сте начинаещи, най-добре започнете с утринни бягания ежедневно.

Темпо 

Препоръчва се средно темпо без претоварване. Започвайте бягането бавно и го усилвайте постепенно.

Следвайте правилото за 10-те %

Всяка седмица увеличавайте дистанцията с 10%. Постепенно и темпото ще стане ускорено и бягането по-дълго. Препоръчва се да се редуват тренировки за скорост и за издръжливост.

Загрявка преди бягане

Разгрявайте с бързо ходене първите 5 минути. Направете стречинг с няколко дълбоки вдишвания през носа с пълно издишване през устата. След това - кръгови движения с ръцете, краката и в кръста.

Позиция на тялото

Не правете излишни движения. Лек наклон на тялото напред пренася центъра на тежестта и спомага да се избегнат всякакви излишни движения. 

Бягане на пръсти

Стъпалата трябва да ги спускат меко към земята без резки удари на петите и по-скоро трябва да се откъсват от земята.

Дишане
Трябва да се диша през носа. Ако започнете да дишате през устата, означава, че тялото се претоварва. 

След приключване на бягането
Не спирайте рязко. Повървете енергично, докато пулсът се нормализира. За възстановяване на водния баланс, се препоръчва след пробега да се изпие една чаша вода, но със стайна температура.

Мускулната треска е възможна, затова вземете аспирин, магнезий и си направете гореща вана за релакс. Топлината премахва мускулните спазми.

 

Свързани статии: