Планкингът е едно от най-откачените неща, за които сме чели, чували, гледали снимки, но все още не сме практикували лично. Чудите се за какво става дума ли? Лесно е. Лягате някъде – по възможност на супер странно място (върху камила, кактус, маса за билярд) и се правите на умрял – по възможност така, че да ви повярват повече хора.

И ако си мислите, че това е поредната изродщина, измислена от инфантилни пубертети – бъркате. Комикът Том Грийн твърди, че е измислил планкинга още през 1994 г. и показва видеоматериали, излъчени по MTV. Според други твърдения автори на тази измишльотина (сори, но ни е трудно да го наречем спорт) са Гари Кларксън и Кристиан Лангдън.

Планкингът става популярен първо в Англия. След това негови последователи го разпространяват в Южна Корея (където е наречен игра на мъртъвци), Франция, Австралия, САЩ, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия.

Ако хвърлим бодър поглед към историята, ще установим следния факт – корените на планкинга се простират чак до времето на робството в Америка. За да заемат по-малко място в корабите, транспортираните роби, били подреждани именно в тази поза, която е характерна за планкинга.

Ето и малко видео с планкващи хора.

Разновидности на планкинга са:

тийпотинга -  заставаш в поза чайник (известна и като египтянка), позираш, снимаш се и пускаш снимката си, така че всички да ти се порадват на щуротреските.



батманинг - заставаш с главата надолу и се опитваш да преодолееш силата на гравитацията, докато фотоапаратът каже щрак!


Ще се пробвате ли?