Той е Ивайло и... лази във водата. Да не се бърка с ходи по вода - то е присъщо на друг човек, с име Христос. Ивайло се впряга, ако някой не удържи на думата си и ако не си вдига телефона. Но по-важното – гмурка се и снима уникално красивия подводен свят, после го споделя с всички останали. А може би под водата открива много повече от цветни корали и рибки?! Защото, както казва Любен Дилов-син, има много места, където да се загубиш в търсене на себе си, но под водата е най-доброто.



Как започна всичко с гмуркането при теб?

Плувам от много малък и нямам страх от водата. Като дете моята братовчедка ми беше подарила шнорхел, плавници и маска. Едно лято бях тръгнал без цел, да си пътешествам по нашето Черноморие. Говорихме си с приятел, че с плавници и маска можеш да си направиш страхотна почивка. Реших да си взема и докато рових в интернет, за да проверя за магазини за тези артикули, започнаха да ми излизат подводни снимки и видеа, водолазно оборудване, предложения за курсове за гмуркане… Казах си – ето така ще си прекарам почивката – ще изкарам един водолазен курс и ако ми хареса, това ще е новото ми хоби.

Записах се в дайвинг център във Варна. Изкарах 3 дена теория – времето беше прекрасно. Дойде моментът за практиката – времето се развали. Няколко дни имаше силно вълнение и мътилка във водата. При първото влизане в морето имах проблеми с изравняването*. Заболяха ме тъпанчетата и реших, че от мен водолаз няма да стане. Обясних по-подробно на инструкторите какъв е проблемът и те ми дадоха съвет да не прилагам много сила. Пробвахме пак. Този път изравнявах без много напрежение и нещата се получиха.

Постепенно си набавих нужната екипировка и към края на ноември се върнах пак до морето. Гмурках се два пъти на Фичоза*, за да пробвам как е с моята екипировка. Един от подводните фотографи, с когото бяхме заедно, ми сподели, че се организира сафари с гмуркане в Египет. Убеждаваха ме, че трябва да изчакам, да натрупам малко опит, защото сафарито е натоварващо, но.... Декември месец заминах за първи път за Египет.

Под водата е невероятно красиво! Като видях какво има там долу, веднага си купих фотографска конфигурация за снимане под водата. Оттогава на всяко влизане съм с апарата и снимам.


Какво представлява едно подводно сафари?
Дайвинг клубовете често организират пътувания с гмуркане. Принципът е следният – предварително свързване – самолетен билет - настаняване на лодка или в хотел. В местния дайвинг център се пълнят бутилките с въздух и се дават тежести под наем. Тези неща са тежки и обемни и няма смисъл да се носят като багаж. Може да се вземе и екипировка под наем, но не е препоръчително. По-добре да си имаш своя собствена, да свикнеш с нея и да знаеш, че ти е удобна. Така максимално ще се отдадеш на удоволствието от гмуркането.

Дайвинг сафари в Египет излиза около 2000 лв. Ако си в хотел е по-евтино, ако си на яхта – малко по-скъпо. Когато при нас е зима, в Египет е идеално за гмуркане. През октомври на повърхността водата е 30 градуса водата. За Бали обаче цените са почти двойни. Оскъпяването идва от самолетните билети и трансфера. Цените за гмуркания по света са горе-долу едни и същи.

По колко пъти на ден се гмуркахте на сафарито?
През цялото време бяхме на яхта и се гмуркахме по 4 пъти на ден, като едно от гмурканията е нощно - по тъмно, с фенери. През нощта е доста по-различно. Част от рибките, които през деня си кротуват, са активни и се показват нощно време.


Има ли опасности в морето?
Да, морският цар с тризъбеца те гони да те бодне по дупето (смее се). Като цяло, рибките са миролюбиви същества. По-скоро те се страхуват от хората, отколкото обратното. Ако не ги предизвикваш и не ги застрашаваш или пък по тяхно желание не те набележат, защото не им харесваш, няма нищо опасно. Трябва да се внимава с парещите и отровните същества – корали, рибки. Под водата не бива да се пипа нищо. Особено ако си без ръкавици.


Опасни са например каменните риби (stone fish). Те имат много хубава мимикрия, но са отровни. Ако ги пипнеш без ръкавица, става много лошо.


До колко потънали кораба се гмуркахте?
Шест. Гмуркахме до Thistlegorm, Dunraven, Kingston, Giannis-D, L-Miniyа и Carnatic. Thistlegorm е перлата в короната и в топ 10 на световните останки от потунали кораби.

Бомбандиран е и е потънал през Втората световна война, докато е превозвал амуниции, боеприпаси и военно.


След като потънат, корабите бързо се превръщат в изкуствени рифове и домове за подводните обитатели. Червено море е най-бистро, има най-много живот, има и много потънали кораби. Аз се гмуркам за втори път до някои от тях. Но всеки път откриваш различни неща. Корабите са много големи и са на различна дълбочина - на 20 метра, на 50 метра.

На каква дълбочина най-много си се гмуркал?
На октомврийско сафари на една потънала шхуна съм слизал на 50 метра.


Страх ли те е, когато си под водата?
За да не го е страх човек, без значение от това какво върши, трябва да знае какво прави. Уменията се добиват с времето. Затвърждават се и след това стават част от тебе и ти остава само да се наслаждаваш на това, което е около теб.

Ако отидеш на Витоша, караш ски или сноуборд и се подхлъзнеш – може да счупиш крак или ръка, но ще оцелееш. Под водата обаче няма такова нещо. Ако глътнеш вода, за 30 секунди си чао. Затова трябва да знаеш какво правиш. Да предвиждаш ситуациите, да ги визуализираш и да си готов да реагираш адекватно.

Най-хубаво е, когато престанеш да мислиш за неща като дишане, положение на тялото и само се наслаждаваш на красотата. С течение на времето шумът от дишането под вода ти става толкова близък, колкото е шумът от колите, когато ходиш по улицата. И не му обръщаш внимание. Под водата има гледки, цветове, съчетания, животни, които не можеш да видиш никъде другаде. Уникално е!


______________________________________________________________________________
* изравняване - докато водолазът потъва, нараства околният натиск. Това налягане, усещюащо се най-вече в тъпанчетата, трябва да се изравни с външното налягане. За целта носът се задържа с пръстите, за да се създаде налягане отвътре и след това въздуха се изтласква по посока на средното ухо.
*Фичоза - къмпинг и курортно селище на 17 км южно от Варна.