Сигурно знаете, че спортуването на празен стомах изобщо не е добра идея. В днешно време съществуват множество разнообразни фитнес напитки и хранителни добавки, които дават на тялото нужната му енергия. Поради тази причина е доста трудно да разпознаете нещата, които е добре да консумирате преди тренировка.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат сами да планирате каква храна да поемате преди да започнете с упражненията.

  1. Наблегнете на въглехидратите - сложните въглехидрати се неизменен компонент от успешното спортуване. Като мощен източник на енергия те трябва да преобладават в менюто ви преди тренировка. Едно малко хранене, съставено само от въглехидрати, се обработва от организма само за 1-2 часа, докато богатата на мазнини и белтъчини храна се задържа в стомаха няколко часа повече. Затова консумирането на мазнини и белтъчини преди физическо натоварване може да ви попречи в упражненията. Важно е също да знаете какви въглехидрати е най-добре да приемате. Препоръчително е да наблегнете на сложните, които се съдържат в зърнените култури, зеленчуците и плодовете.
  2. Бройте калориите - ако поемате големи количества храна преди спортуване, най-вероятно ще се чувствувате мързеливи, тромави или ще имате стомашни оплаквания. Ако пък хапвате съвсем малко, към средата на тренировката ще почувствате глад. И едното, и другото ще ви попречат да постигнете целите си по отношение на упражненията. Затова е много важно колко храна ще изядете преди да се отправите към фитнеса. Ако приемате 200 калории 1 час преди да започнете тренировката, това ще задоволи нуждите на тялото ви. Но не забравяйте, че най-голямата част от тези калории трябва да бъде от въглехидрати.
  3. Хидратацията на организма е най-важна – от изключителна важност е тялото ви да бъде хидратирано преди да започнете с упражненията. Дехидратацията може да доведе до главоболие, мускулни спазми и дори загуба на съзнание. Едно добре познато сред активните спортисти правило гласи: пийте 1 мл вода за всяка калория, която приемате. Например: ако консумирате 2000 калории дневно, трябва да пиете 2000 мл или 2 литра вода, което приблизително се равнява на 8 чаши вода на ден.

Ето още няколко съвета:

  • Всеки организъм реагира различно на храната, която се консумира преди тренировки. Макар че спортуването на празен стомах не е препоръчително, много хора не могат да приемат храна преди физическо натоварване. Ако и вие сте от тях, тогава е най-добре вечер да консумирате храна, богата на въглехидрати и да тренирате сутрин.
  • Ако не знаете как ще реагира тялото ви на нов хранителен режим, можете да експериментирате, докато не намерите вашето идеално меню.
  • Според експертите жените с нормално тегло трябва да приемат 200 калории и 600 мл вода 1 час преди да започнат да тренират.