Може би не веднъж сте били разстроени, че въпреки всичките ви усилия тренировките не дават резултат и мускулите ви не изглеждат стегнати. Записахте се на тае-бо, после на пилатес, накрая на народни танци, дори влязохте в скучния фитнес. Пак нищо. Дали не пропускате някоя добре позната истина, като например:

1. Визуалният тонус на тялото зависи от много фактори, но на първо място са твърдостта на мускулите и техния размер. Представете си, че кожата ви е тънко покривало. Поставете под него грахово зърно или ябълка, кое ще изглежда по-релефно? Познахте – ябълката. Ако постоянно се подлагате на изтощителни диети, комбинирани със спорт, тялото ви не може да изгради мускулната тъкан която е нужна за да изглеждате стегнати. Няколко килограма мускули видимо ще ви донесат тонизиран външен вид и то, без да трябва да сменяте гардероба си, тъй като мускулите заемат по-малък обем от мазнините.

2. Видимостта на мускулния тонус зависи от количеството подкожна мазнина. Може да се трудите упорито и да ставате все по-твърди и стегнати, но ако мускулите остават покрити с мазнина, резултатите ще останат под прикритие. Разбира се, всеки ще забележи, че стъпвате леко и енергично и усмивката не слиза от лицето ви, но ако целта ви е да имате гладки и видими мускули, време е да се концентрирате върху правилното хранене, за да се разделите с ненужните мазнини.

3. Мускулният тонус е правопропорционален на положеното усилие. С други думи, колкото по- тежко е физическото натоварване, толкова по-голям е шансът да постигнете стегнато тяло и то, само за няколко месеца. Това е и основната причина много хора да избират заниманията с тежести във фитнес зала, тъй като натоварването е сравнително високо и може да се увеличава спрямо постиженията на всяка тренировка. Това е трудно за планиране, ако например сте избрали разходките, за да получите стегнатите форми, за които мечтаете, тъй като натоварването не акцентира върху максимално напрежение за мускулите. Разбира се, не спирайте да се разхождате и да се радвате на движението!

4. Мускулният тонус зависи от правилната стойка. Съвременният свят е изпълнен с предизвикателства за всеки търсещ здраве и стегната фигура. Може да се трудите върху мускулите на дупето си ежедневно, но всяко сядане на стол неутрализира усилията ви. Може да работите върху формите на гърба в часа по йога, но заставайки пред компютъра да забравите всичко, което сте научили. Консултирайте се с кинезитерапевт за да намерите най-добрата стойка за работа с компютър, шофиране, стоене прав и ходене, за да сте сигурни, че мускулите ви се натоварват правилно и може да постигнете и поддържате желаната форма завинаги!

Със съдействието на www.artofrealfood.com