С надморска височина от 1810 метра хижа "Алеко" е перфектното спасение от смога над София. Издигнете се поне през уикенда над столичен мръсния въздух, който задушава всички през работната седмица, като посетите Витоша планина. Там токсичната пелена над града не само се вижда в цялата си сивота, но и ще бъдете на безопасно разстояние в прекрасния район на туристическата хижа.

Снимка: Ясен Джабиров

"Алеко" е първата хижа на Витоша, като се намира в местността Масловица в североизточното подножие на връх Малък Резен. Построена е в първоначалния си вид през 20-те години на миналия век с ентусиазма на много туристи и скиори, които последователи на Алеко Константинов-Щастливеца - родоначалник на организираното туристическо движение в България. 

Снимка: Евгений Милов

Масивната 3-етажна хижа с капацитет от 110 места за нощувка е електрифицирана, водоснабдена и с централно отопление. Разполага с голям ресторант с над 150 места и чайна, ски и сноуборд гардероби и сервиз, Wi-Fi интернет достъп. Базата на Планинска спасителна служба за район Витоша се намира в сграда зад хижата.

Снимка: Евгений Милов

Цената на легло в стая с обща баня и тоалетна е 14 лв, за деца до 5 години е безплатно, а за деца между 6-8 години е 10 лв. Наемът на апартамент с 3 легла е 60 лв, на апартамент с 4 легла е 70 лв, а допълнителното легло в апартамент се таксува по 10 лв.

Снимка: Евгений Милов

От София до "Алеко" с кола се достига по 15-километров павиран път от столичния квартал "Драгалевци", по който се движи автобус 66. Пристигането от квартал "Хладилника" до хижата с рейса отнема около 45 минути.

Снимка: Евгений Милов

Напоследък през уикенда в горната част на пътя се образуват сериозни задръствания, най-вече заради паркиралите автомобили от двете страни на шосето. Имайте го предвид, когато тръгнете нагоре, особено в най-пиковите часове от деня.

Снимка: Евгений Милов

 

Първият автобус от хотел "Морени" до Зоопарка в София слиза в 8:50 ч., а последният тръгва в 16:50 ч. - подробно разписание можете да видите в сайта на Центъра за градска мобилност.

Снимка: Евгений Милов

Друг вариант за придвижване до "Алеко" е кабинковия въжен лифт от квартал "Симеоново", чиято най-горна станция на Витоша е разположена точно под самата хижа.

Снимка: Евгений Милов

Най-високият връх на Витоша - Черни връх, е на около час и половина пеш по маркирана пътека, като може да бъде достигнат и по-пряк, но по-отвесен маршрут.

Снимка: Евгений Милов

 

Хижа "Академик" се намира на около 2 часа пеш по маркирана пътека в посока към Железница, а до самото село се стига за 4 часа пеш по същата пътека. В същата посока пътеката отвежда до съседното село Бистрица след 3 часа пеш.

Снимка: Евгений Милов

Хижа "Алеко" се стопанисва от "Мотен", като на сайта им можете да видите актуална информация и видео стрийминг на живо за климатичните условия горе.

Снимка: Евгений Милов