Жените сме си такива – ще направим и невъзможното, за да изразходим някоя и друга калория повече на ден – подлагаме се на изтощаващи тренировки, бягания, посещения на фитнес зали, записвания за аеробика... И покрай всички тези натоварващи и в повечето случаи досадни занимания, забравяме за простичките неща, които също пряко рефлектират върху изгарянето на калории – усмивките, дишането, подправките, водата

Усмихвайте се и жестикулирайте

Усмивки, нервно почукване с пръсти по масата, жестикулиране, докато говорим, потропване с краче – това са неща, които всеки от нас прави по-често подсъзнателно, когато е нервен или напрегнат. Никой обаче не си дава сметка, че тези неволни активности изгарят калории. Така че сега можете да ги правите съвсем съзнателно и преднамерено. Ако още се съмнявате, че това е ефективен метод, то изследване е доказало, че хора, които непрекъснато ръкомахат или си тропат с краче под масата, изгарят около 350 калории на ден.

Дишайте дълбоко

Силата на дишането е преоткривана от много хора. Още древните индийски учители по йога знаели, че това е една могъща сила, която те обединили в учение за дихателните практики, наречено Пранаяма. Повечето хора обикновено не си поемат достатъчно дълбоко въздух и дишат повърхностно, което не доставя достатъчно кислород на мозъка. Как да дишаме дълбоко? Поемете въздух, броейки до 8, задръжте за 1-2 секунди, след което издишайте отново броейки до 8. Починете си за 1-2 секунди и повторете. Това е – нищо сложно, но пък е нещо, което можете да правите по всяко време – в офиса, вкъщи пред телевизора, дори возейки се в градския транспорт. Какво получавате в замяна? – доставката на достатъчни количества кислород засилва метаболизма, ако тренирате и дишате по-дълбоко, ефектът от изгаряне на калории ще е по-голям, кислородът спомага за намаляването на токсините в организма.

Яжте повече протеини

Значително количество калории можете да изгорите, благодарение на процеса на ядене и храносмилане на храната. Да! Това е факт. Разбира се, без да плюскате безконтролно. За още по-голям ефект хапвайте храни богати на протеини, тъй като те са основните виновници за изгарянето на калориите. За пример, ако вие изядете храна, която съдържа протеини и калорийната й стойност е 600 калории, около 180 от тях ще бъдат изгорени само благодарение на процеса на храносмилане. Защо се получава така? Черният дроб се нуждае от допълнителна енергия, за да синтезира аминокиселини, които участват в образуването на чернодробните ензими нужни за разграждането на веществата.

„Подправете” живота си

Обичате ли лютиви подправки? Защото благодарение на тях можете да подобрите действието на диетата или хранителния режим, който прилагате в момента. Подправки като джинджифил, чесън и люти чушки притежават термогенни способности – засилвт разграждането на веществата и спомагат за по-бързото изгаряне на калории. Учени открили, че дневно трябва да консумираме между 1/4 и една цяла чаена лъжица, за да усетим ефекта от подправките.

Пийте ледена вода

Когато консумирате леденостудена вода, тялото започва да действа защитно, тъй като промяната в телесната температура е много рязка. Организмът започва да „работи”, за да затопли тялото. Както знаем препоръчваното дневно количество вода е 8 чаши, а за спортуващите – повече. Предвид сезона, сме сигурни, че няма да срещнете никакви затруднения с пиенете на леденостудена вода.