Всички знаем, че ако работим на компютър, трябва да ставаме и да се раздвижваме на всеки час. Знаем го, но дали го правим? По-често – не.

Улисани в работа не само не ни остава време за тези кратки почивки, но и си причиняваме неимоверни вреди. Несъзнателно, в процеса на работа човек променя естествената стойка на тялото си. Вместо изправен с изпънати рамене, се навежда, отпуска се и все повече се приближава към монитора. Това изкривява варата и гръбначния стълб. Ако не правим чести почивки, натоварваме много и очите си. А това води след себе си и главоболие. На колко от вас тези симптоми са познати?

Време е за промяна! Но не, няма да ви караме да ставате и да правите акробатични номера. Ние знаем, че работата няма да се свърши сама и че работният ден е твърде напрегнат и динамичен, за да си позволим време за физичиско разтоварване. Затова ви предлагаме няколко упраженения и техники за релакс, които може да правите и докато сте пред компютъра.

1. Да надникнем в мечата бърлога – така се нарича упражнението, с което ще облекчите болките във врата си. Трябва просто да направите няколко кръга с глава в посока на часовниковата стрелка и после обратно. Ако чуете пукане и усетите болка, значи наистина сте имали нужда от раздвижване.

2. Разперете криле – представете си, че на раменете имате криле и трябва да ги разперите за полет. За целта е нужно да изправите гърба и да размърдате плешки. Поемете дълбоко въздух няколко пъти. Това ще раздвижи и гръдния кош.

3. Стискане на антистрес фигурка. Това са меки играчки в различна форма – сърца, топки, животни. Стискайте ги по 10 пъти с всяка ръка, дори да не сте стресирани и ядосани. Това ще активизира кръвообръщението и ще раздвижи мускулите на ръцете ви.

5. Докато седите, можете да правите упражнения за секси дупе. Просто от време на време стягайте и отпускайте седалищните мускули. Това упражнение не изисква отделяне на специално време, а и колегите няма да ви гледат странно просто защото няма да забележат, че правите нещо необичайно.

6. Затворете очи за минутка. Това просто действие ще облекчи напрежението. На тъмно очите си почиват по-добре.

7. Погледнете надалеч. Разфокусирането от близък обект също действа освежаващо на очите. Ако около вас няма прозорец или приятна гледка, погледнете към нещо зелено – цвете, зеленяа дреха или друго. Този цвят успокоява.