Спомнете си последния път, когато ходихте на маникюр и ви направиха чудесен , разтапящ масаж на ръцете – те жадуват за специално внимание. Работата на компютър, писането, четенето, шофирането, носенето на тежки чанти и малки деца, дори готвенето и чистенето, натоварват нашите длани и пръсти всеки ден. Когато отиваме на фитнес и спортуваме, отново държим тежки предмети, дръжки, ластици, въжета...неслучайно дланите и пръстите събират огромно напрежение.

Тъй като всички мускули в тялото са свързани в сложна и интригуваща мрежа, ако дланите и пръстите на ръцете ви са претоварени, напрежението се пренася към лактите и раменете, а скоро и към врата – много хора страдат дори от мигрени, които се коренят чак в дланите и китките. За да предотвратите схващания и болки в раменния пояс, врата и челюстта, добре е да разтягате китките, дланите и пръстите по няколко пъти дневно – отнема минути, а ще ви спести много неприятности.

Разтягане на китка и длан

Това упражнение се изпълнява в две позиции – с дланта нагоре и с дланта надолу. Заемете начална позиция, като приберете лакътя до тялото и завъртите дланта нагоре. Важно е рамото, лакътя и китката да са в една линия. Дръжте китката на едно място като същевременно притиснете едновременно всички пръсти надолу докато усетите разтягане. Задръжте в тази позиция 30 секунди като дишате спокойно и равномерно.

Завъртете ръката с дланта към земята , задържте китката на едно място и притиснете ръката в основата на пръстите, така че да усетите нежно разтягане. Изпълнете за 30 секунди и разтегнете и другата ръка. Помнете, че трябва да дишате равномерно и спокойно.

Разтягане на пръстите


Ако никога не сте разтягали пръстите на ръцете, пригответе се за голяма изненада –  при много хора лявата и дясната ръка са доста различни. Поставете ръката с дланта нагоре, като китката, лакътя и рамото да са в една линия. Задръжте китката на едно място. От тази позиция, натиснете показалеза към земята, след това средния пръст, безименния и кутрето. Разтягането на всеки пръст трае по 15 до 30 секунди. След това обърнете ръката с дланта надолу и като задържите китката неподвижна, притиснете всеки пръст без палеца. За да разтегнете палеца, завъртете ръката сякаш казвате ОК и хванете пръста в юмрук – както се държи джойстик. Лекичко го издърпайте в основата, за да усетите разтягане и задържте 15 до 30 секунди. Тази става е най-податлива на дегенеративни заболявания, като остеоатрит и към нея трябва да се отнасяме със специално внимание.

След като приключите с разтягането, нежно масажирайте всяка ръка. Можете да стиснете всеки пръст и лекичко да го изтеглите. Вече сте готови да се върнете към писането, натискането на клавиши и подреждането на папки.

Със съдействието на www.artofrealfood.com