Карането на колело е сигурно средство да се погрижим за здравето си и приятен начин за влизане в добра форма. Все повече хора въртят педалите по алеите в града, в парковете, по пътищата и екстремните пътеки за планинско колоездене.

От въртенето на педалите се раздвижва кръвообращението, усилва се издръжливостта на сърцето, подобрява се дишането и кръвоносните съдове стават по-еластични. Тези енергични кръгови движения са добра профилактика на коленните  и глезенни стави. Ритмичният натиск върху педалите ускорява образуването на ставна течност, която е необходима за смазване на хрущялните повърхности и предотвратява преждевременното им износване.   

Ръцете и раменният пояс също се напрягат максимално, особено при неравен път. Подобрява се тонусът на коремните и кръстните мускули, защото участват в запазване на равновесието при движение. Излишните мазнини в тази област постепенно се изгарят. За отслабване заемайте стойка на професионален колоездач, приведен към кормилото, а гърбът да е почти успореден на земята. Именно по този начин се натоварват седалищните мускули и особено тези на корема.

Карането на колело увеличава притока на кръв, подобрява метаболизма на клетките и по този начин подпомага дори борбата с целулита. Периодичното слизане от велосипеда и ходене пеша също е отличен режим за отслабване, защото мускулите не привикнат към едно и също натоварване. Коремът най-много се стяга при изкачване. Височината на седалката се нагласява така, че при най-ниско положение на педала при натиск с петата, кракът да е напълно изправен.

Колоезденето е една полезна дейност за отърсване от стреса, за прекарване времето със семейството и приятелите в добро настроение, както и за ходене на работа или на училище. Най-престижното състезание по колоездене е Обиколката на Франция (Тур дьо Франс). Провежда се в края на месец юли и включва 20 етапа из цяла Франция.

При каране на градски велосипед спазвайте следните изисквания:

- Носете светлоотразителна жилетка, а на крачолите може да поставите светлоотразителни ленти.

- Винаги носете каска.

- Поставете повече светлоотразителни стикери - върху рамката, върху дисагите, върху багажника, по спиците.

- Използвайте мигащи предни и задни светлини, когато карате по тъмно.

- Използвайте знаците с ръцe при завиване. Бъдете предвидими за останалите участници в движението.

- При пресичане се уверете, че и мотористите са ви видели.

- Спазвайте знаците по пътя.