Дори хората с малка заплата могат да си позволят да си закупят разнообразни фитнес уред за дома за кардио тренировки.  Думата "кардио” е съкратен вариант на кардиоваскуларен, т.е. тренировки за сърдечно-съдовата система. 

Ефекти от кардио упражненията:

- Засилва се мускулната сила на сърцето.

- Увеличават се червените кръвни клетки, които доставят кислород до мускулите.

- Увеличава се мрежата от кръвоносни съдове, което позволява по-ефективно кръвоснабдяване на мускулите.

- Ускорява се аеробния метаболизъм, което означава, че се забързва преработката на кислорода в мускулите.

- Намаляват подкожните мазнини.

- Подобрява се работоспособността.

- Намаляват последствията от стреса – високо кръвно налягане, повишена кръвна захар, тензионно главоболие, депресия.

Ето най-използваните кардио уреди:

Тредмил - бягаща пътечка

Бягането на пътечка подобрява издръжливостта, укрепва сърцето и подобрява дихателния капацитет. Помага за редукция на теглото. Съвременните бягащи пътечки имат специални програми, следящи скоростта и времето за изпълнение на упражненията. Показват изгорените калории и промените в пулса на трениращия. 

Велоергометър

Това е най-популярният крадио уред. Неслучайно в кардиологията се провежда стрес тест за оценка на функционалното състояние и физическия капацитет на сърцето наречен "велоергометрия”. Велоергометрите са кардио устройства, които наподобяват карането на велосипед, но на място. С редовни тренировки се укрепват кръвоносните съдове, сърцето, дихателната и имунната система. 

Кростренажор

Това е най-добрият уред за кардио тренировка за хора с тегло до 100кг. За спортуващи над 100 килограма се препоръчва велоергометър, който е много по-щадящ за ставите на хората с наднормено тегло. Кростренажорът се състои от две щеки, влизащи в сложна система от лостове с две степенки. Идеята идва от ски бягането. Натоварват се всички основни мускулни групи на гърба, краката и на ръцете. Има кростренажори с ръчна система  за регулация на натоварването и кростренажор с електрическо регулиране на натоварването. Към някои има компютърна система за измерване на мазнините, скоростта, времето, изминато разстояние, пулса. 

Степер

Идеалният, но по-семпъл уред за кардио тренировка вкъщи. Използването на степера за качване и слизане  симулира изкачването по многоетажно стълбище.

Въже за скачане

Добре познатото ви от детството въже за скачане е най-евтиният кардио уред. Продължително скачане ускорява пулса и изгаря излишните мазнини. Подобрява координацията и укрепва мускулите на цялото тяло.

При налични домашни уреди нямате оправдание, че времето не стига за тренировки. У дома може да правите кардио упражнения по всяко време, когато решите да отделите минути за здравето си.  

Предлагаме ви производители на кардио уреди като Body-Solid, Finnlo, Bodyflex, Hammer.