Как ли? Предлагаме ви - с джогинг.

1. Започнете бавно
Тялото трябва да свиква с физическото натоварване бавно и постепенно. В противен случай промяната бързо ще ви доведе до срив. Ако никога не сте се занимавали с джогинг, по-добре започнете с бързо ходене. След това постепенно увеличете темпото и минете към тичане.

2. Килограмите бягат от натоварването
Повечето от хората, които се занимават с някакъв вид спорт, искат освен резултати да изпитват и удоволствие, докато спортуват. Именно затова много често избираме по-бавни спортове, като йога, пилатес или някакъв вид танц. Но ако се опитвате да свалите килограми, най-важното е да се натоварвате. Без трудност всъщност нищо не се случва. С всяка обиколка ще се чувствате по-силни и с по-стегнати мускули. В края на тренировката забавете темпото постепенно. Не спирайте рязко тичането - походете малко по-бързо, след това по-бавно, дишайте и издишайте, клекнете, за да поемете въздух и да успокоите пулса си.

3. Всяка седмица – ново предизвикателство
Натоварване не означава насилване на организма. Поставяйте си нови предизвикателства поне веднъж седмично – всеки път увеличавайте пробяганото разстояние, намалявайте времето. Ако пък настина искате да изпитате силите и волята си – продължете малко и след поставената цел. Човешките възможности са безгранични и сами ще се учудите на какво сте способни. Дори когато си мислите, че повече не можете, със сигурност можете да пробягате още няколко метра. Удоволствието от това, че сте изпълнили заплануваното, че и отгоре, е наистина голямо.

4. Храната на успех
Храненето е особено важно, когато се занимавате с джогинг. Щом променяте двигателния режим и натоварването на тялото, нормално е да има промени и в храненето ви. Хранете се с повече белтъци, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Основна грешка, която правят много от трениращите, е да считат, че заради изразходената енергия могат да си позволят и по-висококалорични храни.

При всяка обиколка вие горите калории, но нужно ли е да превръщате организма си в склад за ненужна храна? За тялото, което се опитвате да постигнете, тези калории са абсолютно излишни. Представете си нова и хубава кола, в която се налива лош, некачествен бензин. С тялото ви се случва същото.

4. Постоянство
Когато тичате, спазвайте постоянен режим на тренировките. Ако пропуснете няколко занимания подред, следващият път мускулите ви няма да са в същата форма. Регулярните занимания подобряват метаболизма и прочистват организма от токсините. Ако започвате отново след дълго прекъсване, започнете с бавен старт. За справка – вижте точка е.

5. Разработете си личен план
Тренировките ви трябва да съответстват на личните потребности и възможности. Ако не можете да се занимавате с джогинг 3 пъти седмично, не е фатално. Просто трябва да си направите план, според личната заетост. Започнете с джогинга през уикенда. Тогава човек разполага с повече време и ще имате реална възможност да влезете в ритъм.

6. Разнообразявайте
Бягането не се харесва на някои хора, защото го намират за скучно и еднообразно. За да не ви доскучае и на вас, променяйте маршрута, по който минавате. Редувайте дни на бавно бягане с дни за бързане. Наблюдавайте природата, докато тичате – тя поне е различна всеки ден. Подбирайте си различна музика и слушайте, докато тичате.

7. Не се страхувайте
Не позволявайте страхът да ви спре – страхът, че няма да издържите, че няма да има резултат, че някой ще ви се смее, че околните ви гледат, че нестегнатите ви мускули се тресат, докато тичате. Още след първата тренировка доста от страховете ви ще отпаднат. След първите 5 тренировки пък ще ви остане само един страх – че ако ви се наложи да спрете, всички килограми ще се върнат. Най-важното е да започнете. Само в този случай ще имате възможност обективно да дадете мнение дали джогингът е вашето занимание, или не.