Тренировъчният режим "Табата" се появява през 1996 г. и е дело на японския професор Изуми Табата, който чрез своите знания успява да променя живота на хора по цял свят. Разковничето се крие в това, че неговият метод ускорява метаболизма и то в продължение на часове след тренировка. Това е и причината да бъде широкоразпространен както сред фитнес маниаците, така и сред професионални спортисти.

Колкото и да не ви се вярва, методът "Табата" е елементарен. Той се състои от 20 секунди интензивна активност, последвана от 10 секундна почивка, като това се повтаря общо 8 пъти. За улеснение на всеки са разработени специални таймери, които лесно може да намерите в интернет.

Плюсовете на подобна тренировка са много. Първо, позволява редовно трениране извън фитнес залата, която за много хора носи неприятни конотации. Второ, не отнема много време, което позволява на всеки да опита. Трето (и най-важно), наистина работи.

Единственият минус на "Табата" метода е, че не е подходящ за начинаещи, които не са достатъчно физически укрепнали. Естествено, това не би трябвало да възспира никой, който има желание да започне. Съветваме ви да опитате с комбинация от сравнително прости и лесни упражнения, които да редувате. Като тези например:

Дори и да не успеете да стигнете до края още при първата тренировка, не се отказвайте! Препоръчително е ...

Препоръчително е да вместите в програмата си време за 2 тренировки седмично, а резултати ще видите още по време на първия месец.

 

За по-физически укрепналите от вас предлагаме да екпериментирате с нещо подобно:
Гарантираме ви, няма да съжалявате.