Заниманията по йога, пилатес, каланетика и фитнес изискват работа на пода и постелките са част от оборудването, без което не можем. Често не носим собствени и ползваме общите шалтета в залите, което обаче крие известни рискове. В йога поддържането на чистота е важна част от култивирането на самодисциплина. Разбира се тази практика се грижи и за здравето ни като държи различните бактерии и вируси надалеч.

Какво се крие по постелките? Акари, вируси, бактерии, паразити. Топлината на телата и влажната среда са чудесни за развитие на различни видове болестотворни организми. От гъбички до стафилококи, залите имат достатъчно ‘’скрити жители’’, за които не ни се мисли. Хубавата новина е, че лесно може да се предпазите с няколко прости превантивни хигиенни мерки.

1. Носете си собствена постелка. Така имате пълен контрол върху поддържането на чистотата и състоянието й. Ако не ви е възможно, слагайте хавлиена кърпа върху общите шалтета. Това е особено важно ако практикувате Бикрам, където средата е много влажна.

2. Интересувайте се от хигиенните практики в залата, която посещавате. Избърсани ли са топките, тухличките, постелките и ластиците? Винаги можете да попитате управителя и да изискате санитарните правила, за да осигурите поне минимално ниво на хигиена.

3. Не влизайте в залата с обувки, които носите навън. Близо 13% от обувките носят e.coli, до 90% - други болестотворни организми. За занимания по йога и пилатес спокойно тренирайте боси, за всичко останало носете допълнителен чифт обувки. Преди да ги приберете в багажа си, задължително ги избършете с антибактериални кърпички.

4. Преди и след тренировка, щателно измивайте ръцете със сапун и топла вода, поне за 30 секунди, като обръщате внимание и на ноктите. Близо четвърт на сто от хората не измиват ръцете си след тоалетна, а ръцете им докосват всичко в тренировъчната зала.

5. Добре е постелката ви да "скърца от чистота". Поне веднъж седмично почиствайте шалтето си добре. Може да използвате разтвор от 3 части вода и 1 част оцет или да направите разтвор от вода и масло от чаено дърво, с който да я натриете добре и да я избършете. Оставете да изсъхне на проветриво място. Ако постелката ви може да се пере, сложете я в пералнята и след това изсушете на слънце.

Със съдействието на www.artofrealfood.com