Тичането на босо ни връща към начина, по който човек би трябвало да използва стъпалата си поначало. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

“Естественото” тичане, тоест това на бос крак, набира все повече почитатели сред хората, които обичат джогинга. След поредица от книги и статии в New York Times и Washington Post относно колко е полезно да имаш допир със земята, новото течение е на път да се превърне в революция в спорта за здраве.

Тичането на босо ни връща към начина, по който човек би трябвало да използва стъпалата си поначало – боси върху твърда повърхност. Но “естествения” джогинг включва и умението да поставяш стъпалата си правилно върху земята и да развиеш добра механика на движение. Бягането на босо ни прави по-силни, подобрява кръвообращението на целия организъм и помага да изградим здрава имунна система като цяло.

В момента в САЩ почитателите на това движение имат възможността да ползват и съвсем леки минималистични обувки, разработени специално да имитират бягането на босо. Те се препоръчват на начинаещите, които още не са усвоили правилното “приземяване”, а именно – леко, върху предната част на стъпалото (възглавничката между свода и пръстите). Когато свикнете обаче, все пак е по-добре да практикувате абсолютно боси, започвайки от мека ливада или гладки пътеки и стигайки постепенно до по-пресечени местности.

Тичането на босо ни връща към начина, по който човек би трябвало да използва стъпалата си поначало. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Освен това тялото ви трябва да е наклонено леко напред и като цяло да стъпвате леко, с възможно най-малко мускулна сила в краката. Важно е да вдигате стъпалото си достатъчно бързо когато сте на твърда повърхност и никога да не се приземявате върху петата. Така или иначе тялото е “проектирано” да пренася тежестта автоматично на предната част на стъпалото, а не върху петата, което означава, че ако не ви се получава така, значи не бягате правилно.

Задължително трябва да изберете повърхност, която не крие опасности като скрити тръни, клони и остри камъни. Започнете с малки дози, за да не рискувате да се нараните, преди да сте свикнали с новото усещане. Имайте предвид, че бягането на босо се практикува като редовна рутинна тренировка при много професионални атлети, но и те са започнали от само няколко минути върху мека трева.

Практикуването на босия джогинг ще ви научи да тичате бързо и ефективно за цял живот. Но в началото ще трябва да инвестирате във време. Защото нашите праотци може и да са тичали по тревата на воля, докато ние тепърва трябва да свалим токчетата.