Застанете прави с леко раздалечени едно от друго стъпала. Поставете на главата си средно тежка книга. Движете се напред. В началото ходете на пети, след това на външния свод на стъпалото, накрая – на пръсти. За да не падне книгата, не правете резки движения.

Поставете краката на ширината на раменете. Вдигнете ръцете настрани, нека дланите ви сочат надолу. Правете кръгове с ръцете, като постепенно увеличавате диаметъра им. Направете 10 завъртания напред, след това 10 назад. Повторете 5 пъти.

Поставете краката на ширината на раменете. Наклонете тялото напред, така че да се получи прав ъгъл между гърба и краката. С дясната ръка докоснете пръстите на левия крак и обратно. Не сгъвайте в коленете! След това направете същото с другата ръка. Направете 15 повтаряния.

Изправете се и протегнете ръце напред. Плеснете длани и докоснете с лява ръка десен крак. След това го направете и с другата ръка към другия крак. Не сгъвайте краката в коленете и дръжте гърба си изправен. Повторете упражнението по 10 пъти за всяка ръка.

Легнете на равна повърхност, изпънете краката надолу, а ръцете над главата си. Изправяйте се бавно, с изправени ръце, докато докоснете върховете на пръстите на краката си. Не сгъвайте коленете. Повторите упражнението 10 пъти.

Легнете и сложете ръце зад главата. Изпънете лактите и повдигнете главата и гърдите колкото можете по-високо от пода. Върнете се бавно назад и се отпуснете. Повторения от 6 до 10.

Изправете се, съберете краката един до друг, ръцете поставете на кръста. С левия крак застане на пръсти, с махове повдигайте ръцете напред и нагоре. Върнете се в изходно положение и повторете същото упражнение, но като държите десния крак на пръсти. Повторения от 8 до 15.

Изправете се, съберете краката един до друг, изправете ръцете на нивото на раменете. Бавно повдигайте ръцете напред, нагоре, след това назад, така че накрая да дойдат малко под раменете. Ще усетите опъване в областта на раменете и горната част на ръцете. Отпуснете ръцете, починете си 3 секунди, повторете 5-7 пъти.

Легнете по гръб с ръце по тялото. Извийте врата си, така че върхът на главата максимално да се доближи до пода. Напрежението се усеща в предната част на врата и гърдите. Повторете от 10 до 12 пъти.