Ако тренирате редовно във фитнеса или правите упражнения в къщи, а не виждате резултат, не прекратявайте физическата активност. Внимателно разгледайте системата си и се опитайте да разберете къде бъркате или какво пропускате.

Ето някои от най-честите грешки, които жените допускат, когато тренират:

  1. Големи очаквания за кратък период – много жени влизат в залата, планирайки да тренират 1-2 месеца и за това време да свалят 5-6 килограма и да намалят обиколката си със 7-8 сантиметра. За съжаление нещата не се получават точно така. Спортуването трябва да се превърне във ваш начин на живот, а не да е само временна активност. Чрез редовни упражнения със сигурност ще постигнете желания резултат, но само ако сте упорити и мотивирани.
  2. Нередовни тренировки - ако си намирате оправдания и изоставите тренировките за някакъв период, ще изгубите вече създадения ритъм. Погрешно е да мислите, че ако сте пропуснали последните 2 седмици, ще можете да наваксате с по-засилени тренировки и удвоени серии. Така рискувате да се пренатоварите, което може да доведе до повишено кръвно налягане, учестен сърдечен ритъм, дехидратация, недостиг на кислород и др. Нужно е да намерите необходимия баланс.
  3. Започване на тренировките без загряване и разтягане - ако прескачате упражненията за разтягане и загрявка, рискувате да си навлечете травми и да намалите ефективността на тренировката. За да избегнете тези опасности, винаги започвайте и завършвайте ежедневната си доза спорт с въпросните упражнения. Забързайте сърдечния си ритъм с помощта на 10-минутно каране на велоаргометър или скачане на въже.
  4. Само коремни упражнения за сваляне в тази област – без значение колко са стегнати коремните ви мускули, няма да имате плосък корем, ако не се освободите от излишните мастни натрупвания в областта. За да се отървете от омразните мазнинки обаче, няма да е достатъчно да правите само упражнения за коремните мускули. Задължително трябва да включите и кардио тренировки, както и да намалите приема на калории.    
  5. „Кантарът показва резултатите най-добре“ – килограмите, които отчита кантарът ви, определено са важни и трябва да ви мотивират. Не очаквайте обаче да виждате ежедневни резултати. Упражненията за стягане на тялото могат да подобрят външния ви вид, без да се отразят на теглото ви. Най-добре е да преценявате ефекта от тренировките според това кака ви стоят дрехите или как самите вие се чувствате в тялото си.
  6. Избягване на упражнения с тежести - много жени се плашат, че ще станат прекалено мускулести и правят само кардио тренировки. Във всеки тип спортуване обаче трябва да има баланс – освен тях са необходими и упражнения с тежести. Жените имат много по-малко тестостерон в организма си от мъжете, така че при нормално натоварване с тежести няма да изглеждате като бодибилдъри.  Когато тялото има по-голяма мускулна маса, гори повече калории, дори и когато е в покой. Затова, ако искате да оформите мускулатурата си, не трябва да прескачате упражненията с тежести.
  7. Започване с кардио, последвано от натоварване с тежести - погрешно. Винаги трябва да започвате с упражненията с тежести, защото иначе рискувате да нямате достатъчно енергия за тях след кардио тренировката. За най-балансирана програма започнете с 10-минутна загрявка, продължете с 20-30 минути натоварване с тежести или силови упражнения и завършете със също толкова кардио тренировка.
  8. Еднаква фитнес програма дълго време - много е важно да имате система, която да следвате, но също така трябва и да променяте и надграждате фитнес програмата си. Ако правите една и съща рутинна тренировка всеки път, с течение на времето тялото ви ще привикне към нея и ще започне да гори по-малко калории. Същите упражнения, с които в началото постигате добри резултати, след един определен период вече няма да бъдат ефективни. Затова разнообразявайте програмата си и увеличавайте интензивността.