Броени дни остават до началото на едно от най-масовите и акрактивни спортни събития на есенна София - на 29 октомври (неделя) по алеите на Борисова градина за пета поредна година ще се проведе градският крос "Renault Morning Run".

Над 700 души, от които 50 деца и повече от 20 представители на различни български медии (включително Цветан Баяслиев и Димитър Тасев от bTV), са се регистрирали за участие в състезанието. Дисциплините, в които ще бягат те, са 5, 10 и 20 км (1, 2 или 4 обиколки по трасето). 

"Поради изчерпване на квотата, регистрацията приключи близо две седмици преди старта. Друга интересна тенденция е че все повече хора избират да участват на по-дълги дистанции. За пръв път, откакто организираме състезания, имаме по-малко хора на най-късата - участниците на 10 километра са повече от тези на 5! Това е изключително важно - изглежда все повече хора се интересуват от бягане и могат да си позволят да изминат и по-дълги разстояния", наблюдава рекорден интерес към събитието тази година Еленко Еленков от Спортен клуб "Бегач" - основен организатор на събитието.

Друга интересна тенденция от тази година е засиленият интерес от страна на медиите. Над 20 представители на различни български медии - национални телевизии, информационни агенции, радиа, печатни и електронни издания, решиха да се включат в специално създаденото за тях състезание "Media Run". Това е първо издание на медийната надпревара, която се провежда като част от "Renault Morning Run". Дисциплината, в която ще се състезават представителите на медиите, е 5 км. Освен повод да пробягат дистанцията в парка, всички журналисти ще имат възможност да участват и в отборно класиране, благодарение на което ще бъде обявена най-бързата медия.

Освен засилен интерес от страна на медиите и на софиянци, тази година състезанието се радва и на по-широко международно участие. Сред регистрираните в различните дисциплини са хора от държави като Белгия, Германия, Израел, Ирландия, Италия, Канада, Ливан, Русия, САЩ, Турция, Франция, Чехия и дори далечна Австралия.

Специално внимание е отделено и на най-малките участници. За поредна година в рамките на събитието се организира детско състезание - "Sofia Kids Run". Негова основна цел е да популяризира здравословния начин на живот, както и да събуди интерес у децата към активностите на открито и бягането. "Sofia Kids Run" се провежда със сертифицирани треньори, които ще тичат заедно с децата и ще организират забавни лекоатлетични игри за тях.

В състезанието тази година ще се включат и четирима градски герои, които съставляват аматьорския отбор по бягане "Renault Passion Runners". Това са Радослав Мирчев – съосновател на бар „Петък“ и клуб *MIXTAPE5*, Лилия Костова – актриса, модел и любител на нетипичните спортни предизвикателства, Йоанна Митова – активист в инициативата Горичка и създател на иновативното пространство Metta и Искрен Тончев-Искрата – продуцент, изпълнител и шампион по бийтбокс на България. Всеки един от тях се подготвя за състезанието от месеци. Целта на четиримата ентусиасти е да пробягат дистанциите, в които ще се състезават, под определено време. За да бъдат във форма за бягането, за тяхната подготовка се грижи треньорът на отбора – Кирил Николов-Дизела.

Както всяко издание на състезанието и тазгодишното събитие има благотворителна кауза. По 5 лв. от всяка такса за участие ще бъдат дарени на Фондация „Воден път“ с цел организиране на коледен турнир по плуване за деца с двигателни и ментални затруднения. Фондацията подкрепя деца със специални нужди чрез кинезитерапия, водна рехабилитация и модифицирано плуване. 

Началото на състезанието е точно в 9:00 ч. на 29 октомври (неделя), като стартът ще бъде разположен в началото на трите успоредни алеи в Борисова градина, пред градинката със слончето. "Sofia Kids Run" ще започне в 13 ч. Предвидени са специални подаръци за всеки, който стартира в някоя от дисциплините. Медали ще получат финиширалите, а специални предметни награди - първите в отделните класирания.