.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

7 упражнения срещу изкривявания на гръбначния стълб

| преди 3 години
упражнения
Снимка: iStock
Независимо от това дали сте физически активни, обездвижени, гръбначният стълб получава незавидно натоварване

Болките в гърба са нещо, с което се сблъскват все повече жени, и то на младини. Независимо от това дали сте физически активни, или работата ви е свързана с обездвижване, гръбначният стълб получава незавидно натоварване. Ето какви упражнения може да правите, за да намалите болките в прешлените и да редуцирате неправилното им позициониране.

Упражнение 1
Легнете по гръб и сгънете десния крак в коляното. Левия изправете право нагоре, към тавана и обхванете под коляното с длани. Опънете го в посока към вас и задръжте в това положение 30 секунди. Повторете по 2 пъти за всеки крак.

Упражнение 2
Легнете по гръб и сгънете десния крак в коляното. Левия сгънете също и обгърнете коляното с двете ръце. Придвижвайте го към гърдите си с лека тяга. След всяко придърпване задържайте за 20 секунди. Направете по 2 пъти за всеки крак.

Упражнение 3
Легнете по гръб и изпънете дясната ръка настрани. Десния крак прехвърлете върху левия и леко сгънете в коляното. Получава се леко усукване на тялото. Задръжте 20 секунди в едната посока и повторете за всеки крак по 2 пъти.

упражнения
Снимка: iStock

Упражнение 4
Легнете по гръб и сгънете левия крак в коляното. Десния прегънете също и поставете стъпалото върху коляното на левия крак. Придвижвайте краката към лицето си, като задържате по 30 секунди. Сменете преплитането на краката и повторете.

Упражнение 5
Изправете се, сгънете левия крак и се опитайте да го изтеглите зад гърба си възможно най-високо. ДСменете краката и повторете.

упражнение

Упражнение 6
Легнете на ляв хълбок. Десния крак сгънете в коляното, обхванете ходилото му с дясна ръка и издърпвайте навън.

Упражнение 7
Застанете на една ръка разстояние от стол. Наведете се напред, като се сгъвате в кръста. Протегнете ръце, така че да докосвате с пръсти облегалката на стола и да усещате разтежение в кръста.

Какви оценки получава(х)те в училище?