Повечето от нас носят сандали с перфектен педикюр, но без поддръжка за свода на стъпалата. По-голямата част от времето сме изправени и в края на деня, дори и да изглеждат красиви, крачетата ни често са изморени. Как и защо трябва да се грижим за стъплата си:

1. Стъпалата ни са сложно устроени

В човешкото стъпало има 26 кости, 33 стави, 107 сухожилия и 19 мускула. Това накратко означава, че ако не се грижите добре за тях, да, има какво да ви боли и създава дискомфорт.

 Продължава >>>

2. Стъпалата са с различна форма и големина

 

С висок свод, среден или нисък, широки, стандартни, тесни... определенията за стъпалата ни могат да са най-разнообразни - също като формата и размера им. Добрата новина - има огромен избор от обувки, които все ще ви паснат идеално. С други думи - потърсете модел, с който ще се чувствате удобно и обичайте стъпалата си - те ще ви се отплатят.

 
В крак ли сте с модата при спортните обувки? >>>

3. Трима от всеки четирима души имат проблеми със стъпалата си

 

Или са имали поне веднъж в живота си. Например - фрактури, подувания или други здравословни проблеми. Ако чувствате краката си изморени, вдигнете ги нависоко. Това винаги помага и предпазва от бъдещи проблеми.

 
6 балсама за меки пети >>>

4. Не можем без тях

 

Простичко е - независимо от това дали спортуваме или не, с какво се движим - с кола или с автобус, а може би с колело... винаги стъпалата са ни необходими.

 
От какво зависи походката >>>

5. 10% от контузиите при спорт засягат стъпалата

 

Една на всеки 10 контузии при спорт е на стъпалата. Тъй като тези фрактури могат да се отразят на остатъка от живота ви, е много важно да избирате маратонките си по мярка. Тези, които са по-стари от една година, обикновено вече нямат свод, което може да ви навреди.

 Благоуханни ванички за уморените ни ходила >>>

6. Носят доста тежест

 

Колко можете да вдигнете? Ако сте бегач, умножете своята тежест по четири и ще разберете на какъв натиск са подложени стъпалата ви, когато тичате. Не отказвайте на стъпалата си хубав масаж винаги, когато можете. Те го заслужават.


Премахване на мазолите >>>