Тренирате мускулите на корема почти всеки ден, но така желаната коремна преса (плочките на корема) не сe появява. Напълно нормално е от положените усилия да очаквате и видими резултати, но защо те не идват или поне не толкова бързо, колкото ви се иска? След като ви представихме първа част с най-честите причини, заради които не виждате коремната си преса и как да се справите, продължаваме напред.

4. Стресът също е фактор

Ако сте подложени на прекалено много стрес в ежедневието си, то е доста вероятно да се отрази и на здравето ви, правейки образуването и поддържането на по-здрава мускулатура по-трудна задача.

Когато човек е подложен на стрес, тялото му отделя кортизол, хормон, отговорен за регулацията и използването на протеините, въглехидратите и мазнините.

При отделяне, този хормон предизвиква разпадане на протеините, за които споменахме, че са основен компонент в изграждането и заздравяването на мускулната тъкан в цялото ни тяло. 

Освен разпадане на протеините обаче, високи нива на кортизол са отговорни и за увеличаване на подкожните мазнини.

Ако усещате, че стресът е сериозен фактор в ежедневието, то може да помислите върху следните насоки:

  • Въвеждане на силова тренировка и кардио тренировка, но в умерени граници, които ви зареждат с енергия и ви карат да се чувствате енергизирани;
  • Въвеждане на релаксиращи техники като йога, разходки сред природата, разходки с домашен любимец;
  • Въвеждане на специален ден за почивка – без тренировки, работа и ангажименти, които ви натоварват психически или физически.

5. Консумирате повече алкохол

При много трениращи, количеството на телесна мазнина изглежда ниско, но всъщност имат широка талия и „упорити“ мазнини в коремната област. Тези хора най-често имат едно общо нещо помежду си – консумират алкохол няколко пъти в седмицата.

За съжаление, алкохолът е сериозен минус, ако искате да отслабнете и да натрупате мускулна маса, тъй като съдържа два пъти повече калории на грам спрямо протеина и въглехидратите.

Проучвания показват, че алкохолът предизвиква хормонална промяна в организма, чиито последици са повишено натрупване на мазнини в областта на корема. 

Допълнителен минус: Когато консумираме алкохол, първо е необходимо да използваме енергията предоставена от него, преди да може да използваме вече натрупан запас в тялото (мазнини).

Поради тази причина консумацията на алкохол и увеличаване на тренировките, рядко дава резултат. По този начин изгаряме повече мазнини, но в същото време изгаряме мускулна маса и увеличаваме стреса.

Ефективен и балансиран подход е нито да тренираме повече, нито да го спираме напълно, а да намалим с определено процентно съотношение.

Например, ако консумираме алкохол 6 пъти в седмицата, ще е достатъчно да намалим на 3 пъти в седмицата, запазвайки количествата.

Подобен подход е най-ефективен и когато става въпрос за тренировки и хранителен режим.

6. Не консумирате достатъчно фибри

Фибрите, освен полезни за цялостното здраве, могат да помогнат и при оформянето на коремната мускулатура.

Доказано е, че добавянето на 10 грама разтворими фибри на ден в диетата на средностатистическия човек помага с намаляването на мазнините в коремната област. 

Освен това, фибрите, или по-специално разтворимите фибри, поглъщат излишната вода от организма и придават чувство на ситост, което помага за по-лесното спазване на диета.

Влакнините (фибрите) са и един от основните отговорници за безпроблемната работа на храносмилателната система, което ни гарантира, че стомахът няма да е излишно подут.

Източници на фибри, които да включите в менюто си:

  • Зеленчуци и плодове – авокадо, круши, ябълки, броколи, спанак, краставици и др;
  • Овесени ядки;
  • Бобови – леща, боб, нахут, киноа;
  • Сурови ядки – бадеми, лешници, кашу и др.

Заключение

За да имате видима коремна преса основен фактор е процентът подкожни мазнини.

Основни затруднения на повечето трениращи са:

  • Добавяне на съпротивление към тренировките си за корем;
  • Стриктен хранителен режим и знания как да го регулират при липса на резултати;
  • Липса на проследимост  – моята препоръка е за записване на килограми, талия и ханш един път в седмицата;
  • Консумация на алкохол и други вредни храни и напитки, които дават излишна енергия или водят до водна задръжка.