Тренирате мускулите на корема почти всеки ден, но така желаната коремна преса (плочките на корема) не сe появява. Напълно нормално е от положените усилия да очаквате и видими резултати, но защо те не идват или поне не толкова бързо, колкото ви се иска? В тази статия ще научите шест от най-честите причини, заради които не виждате коремната си преса и как да се справите.

1. Имате прекалено висок процент подкожни мазнини

При наличие на висок процент подкожни мазнини, дори да изпълнявате упражнения за корем всеки ден и да имате добре развита коремна мускулатура, тя няма да бъде видима.

Първата стъпка, която препоръчвам е да измерите началните си мазнини с калипер (уред за измерване на подкожни мазнини), както и основни мерки като талия и ханш.

Имайки тази начална точка е време да започнете да променяте тренировъчната си програма и хранителен режим, така че да редуцирате излишната мазнина.

За целта, най-успешни подходи са комбинирането на:

  • хранителен режим, който плавно да редуцирате като калории през 7-14 дни;
  • тренировъчна програма -комбинация между силова тренировка и кардио тренировка
  • хранителни добавки за изгаряне на мазнини

Препоръчително е всяка седмица да измервате и записвате резултатите си. По този начин при липса на прогрес ще сте сигурни, че е необходима допълнителна промяна, за да придвижите нещата напред.

Сериозна грешка е при липса на резултат да продължите с един и същ подход и да очаквате различен резултат. Този подход най-често е причина човек да се откаже прекалено скоро.

2. Коремната ви мускулатура не е достатъчно развита

Ако имате малко количество телесна мазнина, но все още не виждате добре оформена коремна мускулатура, то ще трябва да работите допълнително върху мускулите на корема. Няма да можете да видите добре оформени коремни мускули, ако самите те са малки и слаби.

Повечето хора, които тренират корем, правят хиляди повторения на седмица. Проблемът е, че без достатъчни съпротивления, за да се създадат условия за развитие на мускулатурата, няма да има резултат.

Един от най-добрите начини да подобрите визията на коремната преса е като тренирате с добавена тежест и с времето я надграждате (progressive overload).

  • Във фитнес зала едно от най-подходящите упражнения е молитва на скрипец, коремни преси с добавена тежест, вдигане на краката от вис с тежест на крака;
  • В домашни условия варианти като планк с добавена тежест (тежести за крака и ръце) и молитва с ластици от 11 части са отличен начин да надградите и прогресирате.

Снимка: iStock

3. Не приемате достатъчно протеини

Белтъчините са съществена част от нашата диета и консумацията на адекватно количество протеини има много ползи, някои от които са по-лесна загуба на тегло, улеснено премахване на излишните подкожни мазнини и други.

Но най-важно е да се спомене, че протеинът е отговорен за изграждането на мускулна маса (както и за коса, кожа, нокти) след физическо натоварване, чрез заздравяване на съществуващата мускулна тъкан и изграждане на допълнителна такава.

От друга страна, липсата на протеини в диетата може да доведе до намаляване на размера на мускулатурата, независимо от ефективността и интензивността на упражненията, които сте избрали.

Изследвания показват, че ако човек увеличи приема си на протеини само с 15%, наличието на телесна мазнина намаля значително.

Други ефекти са чувство на ситост, което ще ви помогне с приемането на по-малко калории. Това позволява по-бързо отслабване, но в същото време запазва вече образувалата се мускулна маса.

Добри източници на протеини, които да включите в менюто си:

  • Месо и риба – различни видове;
  • Яйца и млечни продукти (skyr, обезмаслена извара)
  • Растителни източници на протеини – леща, боб, нахут, киноа
  • Сурови ядки – бадеми, лешници, кашу и др
  • Хранителни добавки – протеин на прах

Очаквайте втора част на 6 причини да не виждате плочките на корема - и какво да направите!