В света на тренировките и упражненията има множество твърдения, които са модерни за времето си, но по-късно се оказва, че не са толкова ефективни, колкото си мислим. Ето 6 популярни фитнес мита, които отдавна са разбити.

Мит 1: Можете да направите "плочки" с коремни преси

Пресите са упражнение с традиция, но не са най-ефективния начин да се сдобиете с желаните "плочки". Експертите казват, че това може да се постигне с комбинирани упражнения, ефектно приемане на въглехидрати и добър сън. Пробвайте упражнения с клекове и набирания за по-добър резултат.

Мит 2: Първо тренирайте кардио

Голяма част от хората, които влизат във фитнеса, се насочват към пътеката за тичане. По-ефективно обаче е да тренирате силовите тренировки и след това кардио. Ако тренирате първо кардио, това ще намали нивата на гликоген в тялото ви, което ще намали ефективността на тренировката ви. Започнете със силовата тренировка, за да вдигнете нивата на тестостерон и кортизол, които допринасят за добрите резултати от упражненията.

Мит 3: След всяка тренировка ви трябват електролити

Много рекламни материали убеждават спортуващите в това, но всъщност няма нищо по-добро от водата. Спортните напитки ще ви потрябват, ако правите много натоварени тренировки за повече от час, а захарите в тях могат да възпрепятстват процеса на горене на калории.

Мит 4: Разтягането на място е задължително

Това твърдение е често повтаряно, особено около професионални спортни събития, но скорошни изследвания показват, че необходимостта от него е мит. Всъщност, това разтягане преди тренировката може да намали представянето ви. Това не означава, че не трябва да ги правите, но фокусът трябва да е върху по-динамичните разтягания в началото на тренировката.

Мит 5: Ако не се потите, не тренирате достатъчно добре

На Олимпийските игри тренировките за вдигане на тежести за сила включват и няколко минути за възстановяване между вдиганията, за да има време нервната система да се възстанови от натоварването. Тези атлети не се потят постоянно, но със сигурност работят здраво. Потта не ви е толкова важна, колкото силата и издържливостта, така че се съсредоточете върху тях.

Мит 6: Можете да свалите килограми с тичане

Много хора мислят, че могат да свалят килограми с кардио упражнения, но силовите тренировки са по-ефективни за целта. Разбира се, трябва ви и подходяща диета.